Kurczak słodko – kwaśny z mango
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Bardzo szybkie danie. Lekko słodkie od mango, aromatyczne od czosnku i imbiru. Tak pyszne, że czasami pojawia się dwa albo i trzy razy w tygodniu. Bardzo polecam:)
Składniki
- filet z kurczaka - 1 szt.
- mango - 1 szt.
- papryka czerwona - 1 szt.
- cebula czerwona - 1 szt.
- olej np. sezamowy lub z orzeszków arachidowych - 4 łyżki
- ocet ryżowy - 3 łyżki
- sos sojowy - 5 łyżek
- papryczka chili - 1/2 strączka
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - 3 cm kawałek
- mąka kukurydziana - 3-4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- szczypiorek - do posypania
- jajko - 1 szt.
Instrukcje
Jajko roztrzepać, dodać mąkę, wymieszać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w cienkie paski. Obtoczyć w jajku. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić paski kurczaka, usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i pokrojoną papryczkę chili. Przesmażyć chwilę, następnie wrzucić pokrojoną w paski paprykę, cebulę, smażyć chwilę. Następnie wrzucić kurczaka, podlać wszystko sosem sojowym, octem. Wymieszać wszystko razem i smażyć kilka minut. Wrzucić paski mango razem z całym sokiem i dusić jeszcze 2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem.
Smacznego:)