Domowe gofry na krupczatce – lekkie i chrupiące
Domowe gofry na mące krupczatce to jeden z moich ulubionych przepisów na gofry. Bez bicia piany, długiej listy składników, czy leżakowania i wyrastania.
Ciasto na te domowe gofry zwyczajnie się miesza i może lądować w rozgrzanej gofrownicy. Posiłek w kilka chwil może być gotowy. O dodatkach nie wspominam. Tu można bowiem puścić wodze fantazji. Od kultowego w tym przypadku już cukru pudru, po pyszne, domowe konfitury, bitą śmietanę lub świeże owoce. Trudno mi się jednoznacznie określić, którą wersję lubię najbardziej. Skłaniałabym się chyba ku konfiturze malinowej, którą widzicie na zdjęciach w tle.
Takie gofry mogą stanowić rodzinne śniadanie, albo szybki i smaczny podwieczorek. Kto oparłby się takim gofrom! W moim domu nie ma takiej osoby! Przygotowanie ich na mące krupczatce nie tylko pozwoli zużyć jej nadmiar zalegający w szafkach po pieczeniu ciasteczek, ale też sprawi, że staną się pysznie chrupiące i niepowtarzalne. Przyznam szczerze, że przepis powstał gdy w okazało się, że krupczatka to jedyna mąka w szafce. Przypomniałam sobie, że podobnie kiedyś zrobiłam z naleśnikami na wakacjach. Wiadomo, że w domkach letniskowych bywa krucho z zaopatrzeniem, a głód nie czeka. Naleśniki wyszły wyborne i podobnie stało się z goframi. Były to najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Przepis zagościł u nas na stałe i Wam też polecam go wypróbować!
Domowe gofry na krupczatce Smaczne, lekkie i chrupiące gofry do przygotowania w kilka chwil.
Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 15 minutes Czas całkowity: 20 minutes
Okazja: Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania: Do lunchboxa, Mączne, W plener
Słowa kluczowe: gofry
Porcji: 9 sztuk
Składniki
- 275 g mąki krupczatki 1,5 szklanki
- 2 jajka
- 125 ml oleju 1/2 szklanki
- 180 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej lub zwykłej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 20 g cukru pudru lub drobnego
Przygotowanie krok po kroku
- Rozgrzej gofrownicę.
- W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Dodaj jajka, olej, mleko oraz wodę i dokładnie wymieszaj.
- Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
- Upieczone gofry układaj pionowo do odparowania, aby nie zmiękły.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy