Szarlotka idealna
Szarlotka pachnąca pieczonymi jabłkami i cynamonem. Chyba najbardziej jesienne ciasto, jakie znam. Do mąki zwykłej, dodałam szklankę mąki orkiszowej razowej, do jabłek nie dodałam cukru.
Szarlotka znakomita na ciepło i na zimno, najlepsza do kubka aromatycznej kawy ?
Składniki
- 3 szklanki mąki ( u mnie jedna szkl. mąki razowej orkiszowej i dwie zwykłej )
- 2 pełne łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g schłodzonego masła
- 1 żółtko + rozkłócone białko
- 5 – 6 szt. twardych i słodkich jabłek
- 1 łyżka cynamonu
Do miski daj przesiane mąki, cukier i masło pokrojone na kawałki. Składniki wyrabiaj, do czasu powstania kruszonki. Dodaj proszek do pieczenia, żółtko i śmietanę. Wyrabiaj do czasu, kiedy powstanie elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części ( jedna większa ) i daj do lodówki, na około 30 minut.
Jabłka obierz, zetrzyj na cieńsze plasterki, gniazda nasienne wyrzuć. Do jabłek dodaj cynamon, całość wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy 24 – 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki ( około 2 cm ) wyłóż większym kawałkiem ciasta. Ciasto można delikatnie rozwałkować lub wylepić dno po kawałku.
Ciasto nakłuj widelcem i ponownie daj do lodówki na około 15 minut.
Na słodzone ciasto, wyłóż jabłka i delikatnie dociśnij owoce. Z pozostałej części kruchego ciasta, zrób kruszonkę lub wytnij foremką jesienne wzorki i ułóż na owocach. Rozkłóconym białkiem posmaruj wierzch szarlotki.
Szarlotkę piecz w temperaturze 180 stopni, około 60 minut, do mocnego zrumienienia ? Udanych wypieków ?