Parmezanowe placuszki z cukinii

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koniec wakacji i wczesna jesień to czas, kiedy cukinii mamy w brud. Rośnie teraz jak szalona i tylko przepisy na jej wykorzystywanie trzeba wymyślać:)

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś proponuję placuszki cukiniowe z dodatkiem paremezanu (albo innego dojrzewającego sera). Przygotowuję je w zasadzie z kilku tylko składników, z pominięciem ziemniaków (bo często takie połączenie można spotkać). Tylko cukinia, ser, jajko i mąką. Do smażenia tego typu placków wykorzystuję najczęściej moją ulubioną mąkę z ciecierzycy. Sprawia, że placuszki są idealnie chrupiące, a zarazem delikatne. Możecie jednak użyć klasycznie mąki pszennej.

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ważną sprawą przy przygotowywaniu takich placuszków jest bardzo dobre odsączenie potartej cukinii z nadmiaru płynu. Ja utartą cukinię solą i odstawiam na sitku do odcieknięcia, a następnie dzielę na mniejsze porcje i każdą odciskam tak mocno, jak tylko potrafię w dłoniach. Można też cukinię włożyć do materiałowej ściereczki i zawinąć ją i w ten sposób odciskać wodę. Ponieważ cukinia zawierać może różną ilość wilgoci, może okazać się, że do masy dodać odrobinę więcej mąki. Sugeruję też używać małych cukinii, mają dużo smaku i są bardziej jędrne od mocno przerośniętych sztuk.

Zdjęcie - Parmezanowe placuszki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do placuszków podałam sos tzatziki (TU znajdziecie PRZEPIS), można je też podać po prostu z gęstym jogurtem greckim i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czy posypać posiekanym koperkiem.

Z przepisu usmażycie ok. 12 sztuk, dodam tylko na koniec, że dzieci te placuszki uwielbiają!

Składniki:
  • cukinia - 1/2 kg, najlepiej małe sztuki
  • mąka z ciecierzycy - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - ok. 2 łyżki
  • jajko - 2 szt
  • parmezan - ok. 70g, świezo tarty
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - do smażenia
Przygotowanie:

Cukinię (ze skórą) zetrzyj na dużych oczkach tarki. Posól i ułóż na kwadrans na sitku, niech zmięknie i puści sok. Po tym czasie podziel ją na mniejsze porcje i bardzo dokładni odciśnij w dłoniach- ma być zupełnie sucha!

Odciśniętą cukinię wymieszaj z mąką z ciecierzycy (i odrobiną pszennej- dla dobrej konsystencji), wbij jajka i dodaj drobno starty parmezan. Wymieszaj.

Gotowe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzany na patelni olej, smaż placuszki z obu stron na złoto. Przed podaniem odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło np. z sosem tzatziki TU link do PRZEPISU.

Przepisy z tych kategorii

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z marchewką i cukinią
2

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem
1

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym
1

Panierowany kabaczek w ziołach…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Placuszki waniliowe na kefirze
1

Placuszki waniliowe na kefirze

Beti Beti
kruche babeczki

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
1

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Naleśniki z twarożkiem i  truskawkami
3

Naleśniki z twarożkiem i trus…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego
2

Pancakes na zakwasie – sposób…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy