Wrapy z kurczakiem chipotle


Wrapy z kurczakiem w pomidorowym sosie chipotle z czarną fasolą to idealny sposób na szybki, a przy tym bardzo smaczny obiad. Danie jest sycące, zdrowe i niezwykle proste. A do tego pikantne i rozgrzewające, idealne na coraz chłodniejsze dni.
Wrapy z kurczakiem chipotle
- 1 łyżeczka oleju
- 1 dymka
- 1 ząbek czosnku
- 600g piersi z kurczaka
- 2 łyżki pasty/sosu chipotle
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 puszka czarnej fasoli
- 3 pełnoziarniste tortille
- sok z limonki (opcjonalnie)
1) Podsmażyć posiekaną białą część dymki i czosnek, dodać kurczaka pokrojonego w paski i podsmażyć.
2) Dodać sos chipotle, krojone pomidory i kumin.
3) Dusić na dużym ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje.
4) Dodać odsączoną czarną fasolę i podgrzać przez 2 minuty.
5) Podawać na podgrzanych tortillach, skropione sokiem z limonki i posypane posiekaną zieloną częścią dymki. Zawijać.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal