Zupa chłopska
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Bardzo dobra zupa dla osób, które lubią tradycyjne smaki. Zupa chłopska bo wiejska kiełbasa i dużo majeranku. Świetna na okres jesienno -zimowy.
Składniki- wiejska kiełbasa - 200 g
- cebula - 1 szt.
- marchewka - 1 szt.
- ziemniaki - 4 szt.
- śmietana - 100 ml
- majeranek - 1 lyzka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- ocet - 2 lyzki
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w plasterki kiełbasę, przesmażyć, aż tłuszcz się wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, w plasterki marchewkę i smażyć kilka chwil, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i smażyć kilka minut. Wlać ok. 3 litrów wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ziemniaków. Wlać śmietanę, ocet, przyprawić solą i pieprzem i zagotować. Podawać bardzo gorącą.
Smacznego:)