Grzanki z ciecierzycą i jajkiem

Grzanki z ciecierzycą i jajkiem

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy pomysł na ciepłe śniadanie to nawiązanie do klasycznego angielskiego śniadania. Nawet jeśli nie było Wam dane odwiedzić Wielkiej Brytanii, na pewno spotkaliście się w restauracyjnym czy hotelowy menu z pozycją „angielskie śniadanie”. To pożywna porcja pomidorów na ciepło, kiełbasek, boczku, pieczarek i tostów w połączeniu z fasolką w sosie pomidorowym. Teraz widzicie więc, skąd moja inspiracja.

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że nasze polskie śniadania to częściej bułeczka z twarogiem lub jajecznica, ale wierzcie mi, gdy chłód za oknem, takie danie na ciepło jedzone o poranku to prawdziwa poezja :)

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Samą ciecierzycę w sosie pomidorowym przygotować możecie wcześniej i rano tylko podgrzać ją na patelni, do tego grzanki z tostera, jajko i gotowe! Jeśli zaś o poranku szkoda Wam czasu na takiego gotowanie, zjedzcie grzanki z ciecierzycą na ciepłą kolację.

Przy okazji, nie oszukujmy się, do przygotowania tego dania wybierzemy pewnie ciecierzycę w słoiku/puszce- już gotową- i nic w tym złego! Jeśli jednak masz w domu suszoną ciecierzycę, namocz ją przed gotowaniem (najlepiej przez całą noc w wodzie), a następnie zalej świeżą wodą i gotuj (bez żadnych dodatków) do miękkości (aż ziarenko chwycone między palce da się łatwo rozgnieść na miazgę).

Druga sprawa: pomidory. Wykorzystałam passatę pomidorową, jednak w sezonie pokusić się można (a wręcz należy!) o użycie świeżych pomidorów. Wystarczy pokroić je w kostkę (ok. 3 duże sztuki) i przesmażyć na odrobinie oliwy, aż się rozpadną na prawie jednolity sos.

Zdjęcie - Grzanki z ciecierzycą i jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna sprawa: dodatki. Ciecierzycę podać możecie w wersji „wege”, jak zrobiłam to ja, albo wzbogacić ją podsmażonym boczkiem, kiełbasą czy pikantnym chorizo.

Proporcje na 2 porcje.

Składniki:
  • ciecierzyca - 1 szklanka, ugotowana (lub ze słoika)
  • passata pomidorowa - 1 szklanka
  • oliwa - 2 łyżki
  • cebula - 1 mała sztuka
  • czarne oliwki - ok. 10 szt
  • sol pieprz, cukier - do smaku
  • przyprawy - opcjonalnie - szczypta kuminu, ostrej/wędzonej papryki
  • pieczywo - 4 średnie kromki
  • jajko - 2-4 sztuki
  • natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
Przygotowanie:

Na patelnię wlej oliwę i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj przyprawy: kumin mielony, paprykę (jeśli używasz), szybko (aby przyprawy się nie spaliły), dodaj ciecierzycę i passatę pomidorową. Wymieszaj i dodaj oliwki (w całości lub – to mój ulubiony sposób- rozgniecione w palcach na mniejsze kawałki). Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje (tu jeszcze moja uwaga- sos nie musi być kompletnie gęsty- nadmiar płynu wchłonie się do grzanki, stanie przez to pysznie miękka). Dopraw do smaku.

Na drugiej patelni przygotuj jajka sadzone- jajka rozbij na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy/masła, przykryj i smaż na małym ogniu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne.

Przygotuj np. w tosterze grzanki (możesz wykorzystać też lekko już czerstwy chleb, świetnie wchłonie sos z ciecierzycy!).

Na talerzy ułóż ciepłe grzanki, na każdej porcję ciecierzycy w sosie, na wierzchu ułóż sadzone jajka. Całość posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i oprósz pieprzem.

Kategorie przepisów