Oto sałatka owocowa serwowana w arbuzie — super biodegradowalnym naczyniu, które nie tylko świetnie wygląda, ale i jest totalnie w duchu no waist! W końcu stworzone przez samą naturę
Ciasto lodowiec to znakomity deser na bazie biszkoptów, kremu budyniowego z mascarpone i galaretki z owocami idealny na każdą okazję. Deser jest pyszny i bardzo prosty, można go dowolnie modyfikować zmieniając smak galaretki i dodając ulubione owoce.
Bardzo podobne grzanki jadłem w restauracji Brick Clérigos w Porto i tak bardzo mi posmakowały, że postanowiłem przygotować je w domu. Może dla niektórych to będzie tak samo szokujące połączenie, jak ananas na pizzy, ale uwierzcie mi, że z serem pleśniowym smakuje on wyśmienicie
Salmorejo to mniej znany kuzyn gazpacho, od którego różni się przede wszystkim kolorem i konsystencją. O ile gazpacho jest rzadką zupą o intensywnie czerwonej barwie, o tyle salmorejo ma kolor różowopomarańczowy i zdecydowanie gęstszą, bardziej kremową teksturę. Jedną i drugą podaje się schłodzoną w upalne dni
Tak łatwego ciasta dawno nie robiłam, Nie potrzeba foremek, nie trzeba się jakoś specjalnie starać, jak wyjdzie tak jest dobrze i ładnie. Owoce oczywiście dowolne, u mnie koniec wakacji pachnie morelami i borówkami ale może zawinąć jeżyny, jabłka lub śliwki.
Czarna soczewica obok zielonej świetnie nadaje się na sałatki, które można przechowywać w lodówce lub zabrać ze sobą do pracy. Jest bardzo pożywna, smaczna, bogata w białko. Jest najzdrowsza spośród innych ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów.
Chlebek naprawdę wyrastał niesamowicie. W smaku bardzo nam odpowiadał. Zniknął tak szybko, że po raz kolejny musiałam się spieszyć ze zrobieniem zdjęć. Zresztą większość naszych wypiekanych chlebów tak znika:-) Polecam zrobienie tego pieczywa, warto:-)
Warto, na pewno warto zrobić domowy ketchup, z mocno dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli, papryki, octu winnego i przypraw, które nadadzą lekko słodko – ostry smak.
Domowy ketchup ma zasadniczą przewagę, nad ketchupem kupnym, możesz go wykorzystać nie tylko do kanapek. Będzie jak znalazł do pizzy, makaronów, zapiekanek, sosów i do mięs
Dziś przychodzę w wybawieniem, oto (prawie) klasyczny Quiche Lorraine- boczek, por dla wzmocnienia smaku, jajeczna masa. No właśnie, dziś upieczemy ją bez żadnego spodu. W ten sposób uzyskamy danie trochę na wzór frittaty- jajeczny placek z dodatkami. Wspaniałe rozwiązanie na szybką kolację na ciepło, gdy wpada kilku niezapowiedzianych gości.
Umyte pomidory pokroić na plastry i rozłożyć na talerzu. Polać oliwą z octem wymieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Z chleba zrobić grzanki i uprażyć na patelni. Do sałatki pokruszyć ser bałkański, dodać kilka listków bazylii, rozłożyć grzanki i doprawić solą i pieprzem.
Dzisiejsze ciasto czekoladowe to mój zdecydowany faworyt w tej kategorii. Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Tym razem zrobiłam je z orzechami włoskimi i polewą czekoladową
Odsączoną z wody ciecierzycę miksujemy z blenderem, suszonymi pomidorami, oliwą, posiekanym rozmarynem i przyprawami na gładką, ale zwartą masę. Na koniec dodajemy bułkę tarta i jeszcze krótko mieszamy.
Te leciutkie jak puch racuszki są absolutnym hitem naszych wakacyjnych śniadań.Lubię ten przepis za to, że jest niesamowicie elastyczny.Na jego podstawie można bez problemu przygotować przeróżne odsłony placków.Z jagodami, plasterkami banana, kwaśnego jabłka albo truskawek
Najprostsze, błyskawiczne, a do tego pyszne ciasto pełne owoców. Ja zrobiłam je z malinami, ale będzie wybornie smakować z borówkami, gruszkami, czy jabłkami.
Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy.
Propozycja na szybki i zdrowy obiad, w stylu kuchni azjatyckiej. Ryba w sosie curry, super smakuje z dodatkiem młodej fasolki szparagowej. Warto wypróbować ten przepis, właśnie teraz, kiedy fasolka szparagowa smakuje najlepiej. Całość podaj z sypkim ryżem….mniam