Domowa pasta/kostka rosołowa

Nie kostka rosołowa, tylko pasta. Chociaż sama forma nie jest ważna, ważny jest smak i użyteczność. Domowa pasta rosołowa, nie jest trudna do zrobienia i z pewnością zastąpi sklepowe kostki z nie zawsze wymarzonym składem.

Pastę przechowujemy w zamrażarce w małych słoiczkach lub w woreczkach strunowych. Pasta nie zamarza ze wzg. na małą ilość płynów i dodatek soli. Składniki pasty można modyfikować wg. własnych upodobań. Jeżeli masz świeże zioła w ogrodzie, jak najbardziej możesz je dodać. Ja dodałam liście oregano. Znakomita baza do bezmięsnych zup, do sosów i bulionów i potrawek. Polecam bardzo 🙂

Zdjęcie - Domowa pasta/kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pastę rosołową / 7 słoiczków o poj. 170 ml.

  • 7 marchewek
  • 3 pietruszki / korzeń/
  • 1/2 selera / korzeń/
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 większych łodyg lubczyku
  • garść świeżych liści oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 240 g soli kamiennej

W rozdrabniaczu lub w moździerzu, rozetrzyj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na proszek.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach ręcznie lub maszynowo.

Zioła i łodygi lubczyku, drobno posiekaj. Warzywa i zioła, przełóż do garnka, dodaj sproszkowane przyprawy i sól. Wszystko pomieszaj o odstaw na 40 minut.

Kiedy warzywa puszczą sok, garnek postaw na gaz i przykryj. Całość podgrzewaj do miękkości, około 20 minut.

Następnie wszystko zmiksuj na pastę.

Umyte i wysterylizowane słoiczki o pojemności 170 ml. napełnij pastą i starannie zakręć. Przechowuj w zamrażarce. Pasta nie zamarza, ponieważ ma w składzie sól 🙂

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowana balsamiczna cebula
1

Karmelizowana balsamiczna cebu…

Dzi Dzi
karmelowy

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krem z zielonych warzyw i konopi

Krem z zielonych warzyw i kono…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenny z cebulą
1

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Tagliatelle z czarnym czosnkie…

food² food²
Food Square

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Energetyczny zielony koktajl z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy