Domowa pasta/kostka rosołowa

Domowa pasta/kostka rosołowa

Nie kostka rosołowa, tylko pasta. Chociaż sama forma nie jest ważna, ważny jest smak i użyteczność. Domowa pasta rosołowa, nie jest trudna do zrobienia i z pewnością zastąpi sklepowe kostki z nie zawsze wymarzonym składem.

Pastę przechowujemy w zamrażarce w małych słoiczkach lub w woreczkach strunowych. Pasta nie zamarza ze wzg. na małą ilość płynów i dodatek soli. Składniki pasty można modyfikować wg. własnych upodobań. Jeżeli masz świeże zioła w ogrodzie, jak najbardziej możesz je dodać. Ja dodałam liście oregano. Znakomita baza do bezmięsnych zup, do sosów i bulionów i potrawek. Polecam bardzo ?

Zdjęcie - Domowa pasta/kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pastę rosołową / 7 słoiczków o poj. 170 ml.

  • 7 marchewek
  • 3 pietruszki / korzeń/
  • 1/2 selera / korzeń/
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 większych łodyg lubczyku
  • garść świeżych liści oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 240 g soli kamiennej

W rozdrabniaczu lub w moździerzu, rozetrzyj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na proszek.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach ręcznie lub maszynowo.

Zioła i łodygi lubczyku, drobno posiekaj. Warzywa i zioła, przełóż do garnka, dodaj sproszkowane przyprawy i sól. Wszystko pomieszaj o odstaw na 40 minut.

Kiedy warzywa puszczą sok, garnek postaw na gaz i przykryj. Całość podgrzewaj do miękkości, około 20 minut.

Następnie wszystko zmiksuj na pastę.

Umyte i wysterylizowane słoiczki o pojemności 170 ml. napełnij pastą i starannie zakręć. Przechowuj w zamrażarce. Pasta nie zamarza, ponieważ ma w składzie sól ?

Kategorie przepisów