Domowa pasta/kostka rosołowa

Nie kostka rosołowa, tylko pasta. Chociaż sama forma nie jest ważna, ważny jest smak i użyteczność. Domowa pasta rosołowa, nie jest trudna do zrobienia i z pewnością zastąpi sklepowe kostki z nie zawsze wymarzonym składem.

Pastę przechowujemy w zamrażarce w małych słoiczkach lub w woreczkach strunowych. Pasta nie zamarza ze wzg. na małą ilość płynów i dodatek soli. Składniki pasty można modyfikować wg. własnych upodobań. Jeżeli masz świeże zioła w ogrodzie, jak najbardziej możesz je dodać. Ja dodałam liście oregano. Znakomita baza do bezmięsnych zup, do sosów i bulionów i potrawek. Polecam bardzo 🙂

Zdjęcie - Domowa pasta/kostka rosołowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pastę rosołową / 7 słoiczków o poj. 170 ml.

  • 7 marchewek
  • 3 pietruszki / korzeń/
  • 1/2 selera / korzeń/
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 większych łodyg lubczyku
  • garść świeżych liści oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 4 liście laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 240 g soli kamiennej

W rozdrabniaczu lub w moździerzu, rozetrzyj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na proszek.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach ręcznie lub maszynowo.

Zioła i łodygi lubczyku, drobno posiekaj. Warzywa i zioła, przełóż do garnka, dodaj sproszkowane przyprawy i sól. Wszystko pomieszaj o odstaw na 40 minut.

Kiedy warzywa puszczą sok, garnek postaw na gaz i przykryj. Całość podgrzewaj do miękkości, około 20 minut.

Następnie wszystko zmiksuj na pastę.

Umyte i wysterylizowane słoiczki o pojemności 170 ml. napełnij pastą i starannie zakręć. Przechowuj w zamrażarce. Pasta nie zamarza, ponieważ ma w składzie sól 🙂

Przepisy z tych kategorii

Karmelizowana balsamiczna cebula
1

Karmelizowana balsamiczna cebu…

Dzi Dzi
karmelowy

Węgierska zupa gulaszowa
1

Węgierska zupa gulaszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Koktajl buraczany z ananasem

Koktajl buraczany z ananasem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z tortellini i kurczakiem
1

Sałatka z tortellini i kurczak…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Ciasto marchewkowe
1

Ciasto marchewkowe

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowa owsianka z masłem orzechowym
1

Dyniowa owsianka z masłem orze…

food² food²
Food Square