Domowa pasta/kostka rosołowa
Nie kostka rosołowa, tylko pasta. Chociaż sama forma nie jest ważna, ważny jest smak i użyteczność. Domowa pasta rosołowa, nie jest trudna do zrobienia i z pewnością zastąpi sklepowe kostki z nie zawsze wymarzonym składem.
Pastę przechowujemy w zamrażarce w małych słoiczkach lub w woreczkach strunowych. Pasta nie zamarza ze wzg. na małą ilość płynów i dodatek soli. Składniki pasty można modyfikować wg. własnych upodobań. Jeżeli masz świeże zioła w ogrodzie, jak najbardziej możesz je dodać. Ja dodałam liście oregano. Znakomita baza do bezmięsnych zup, do sosów i bulionów i potrawek. Polecam bardzo ?
Składniki na pastę rosołową / 7 słoiczków o poj. 170 ml.
- 7 marchewek
- 3 pietruszki / korzeń/
- 1/2 selera / korzeń/
- 3 łodygi selera naciowego
- 5 większych łodyg lubczyku
- garść świeżych liści oregano
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 4 liście laurowe
- łyżka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 240 g soli kamiennej
W rozdrabniaczu lub w moździerzu, rozetrzyj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz na proszek.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach ręcznie lub maszynowo.
Zioła i łodygi lubczyku, drobno posiekaj. Warzywa i zioła, przełóż do garnka, dodaj sproszkowane przyprawy i sól. Wszystko pomieszaj o odstaw na 40 minut.
Kiedy warzywa puszczą sok, garnek postaw na gaz i przykryj. Całość podgrzewaj do miękkości, około 20 minut.
Następnie wszystko zmiksuj na pastę.
Umyte i wysterylizowane słoiczki o pojemności 170 ml. napełnij pastą i starannie zakręć. Przechowuj w zamrażarce. Pasta nie zamarza, ponieważ ma w składzie sól ?