Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam)

Gdzieś kiedyś w knajpce z tajskim jedzeniem zamówiliśmy sałatkę z zielonej papai. Okazała się być okrutnie ostra i albo zielona papaja przypomina smakiem kalarepę, albo zamiast sałatki z zielonej papai zaserwowano nam sałatkę z kalarepy... Jedno czy drugie, okazało się szybko, że taka sałatka jest całkiem nieskomplikowana w przygotowaniu, więc zaczęła się coraz częściej pojawiać na naszym stole.

Jest jeden szkopuł - sos rybny. Jest to nieodłączny składnik tej sałatki i jej smak bez sosu będzie znacznie inny. My użyliśmy kapitalnego wegańskiego sosu rybnego, który udało nam się zakupić, ale istnieje również wiele przepisów na tenże sos, np. Jadłonomia.

Wykluczając problem sosu rybnego, sałatka ta nie powinna nam stworzyć już żadnych innych!

Składniki (3-4 porcje):
- 2 kalarepy - 4-5 łyżek słonych fistaszków - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 100 g fasoli szparagowej - sok z 3 limonek - 5-6 łyżek sosu rybnego - łyżka cukru trzcinowego - szczypta ostrej papryki - ćwierć pęczka kolendry - ćwierć pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
1) Kalarepę obieramy i kroimy w slupki. Wrzucamy do sporej michy.

2) Fasolę szparagową obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Odkładamy na bok i czekamy aż wystygnie.

3) Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dorzucamy do kalarepy.

4) Przygotowujemy sos rybny z przepisu lub używamy gotowego. Sos rybny, sok z limonek, cukier, ostrą paprykę i drobno posiekaną kolendrę łączymy, przygotowując sporą ilość "marynaty", która powinna być lekko słodka, trochę kwaśna, ostra i dość rybna w smaku.

5) Sos wlewamy do miski z kalarepą i pomidorami, dodajemy fasolę szparagową, solone fistaszki i poszatkowany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy.

6) Możemy jeść od razu. Serwujemy ze sporą ilością marynaty, dzięki czemu sałatka będzie miała bardzo charakterystyczny posmak.

Zdjęcie - Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
2

Kremowe curry z bakłażana, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Soczewica z miso i szpinakiem
1

Soczewica z miso i szpinakiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kurczak słodko – kwaśny z mango
2

Kurczak słodko – kwaśny z mang…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto pietruszkowe z kardamonem i pistacjami

Ciasto pietruszkowe z kardamon…

food² food²
Food Square

Ciasto puszek
2

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Budyń jaglany z matcha, nerkowcami i żurawiną

Budyń jaglany z matcha, nerkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film
1

Ciasto Ferrero Rocher bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania