Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam)

Gdzieś kiedyś w knajpce z tajskim jedzeniem zamówiliśmy sałatkę z zielonej papai. Okazała się być okrutnie ostra i albo zielona papaja przypomina smakiem kalarepę, albo zamiast sałatki z zielonej papai zaserwowano nam sałatkę z kalarepy... Jedno czy drugie, okazało się szybko, że taka sałatka jest całkiem nieskomplikowana w przygotowaniu, więc zaczęła się coraz częściej pojawiać na naszym stole.

Jest jeden szkopuł - sos rybny. Jest to nieodłączny składnik tej sałatki i jej smak bez sosu będzie znacznie inny. My użyliśmy kapitalnego wegańskiego sosu rybnego, który udało nam się zakupić, ale istnieje również wiele przepisów na tenże sos, np. Jadłonomia.

Wykluczając problem sosu rybnego, sałatka ta nie powinna nam stworzyć już żadnych innych!

Składniki (3-4 porcje):
- 2 kalarepy - 4-5 łyżek słonych fistaszków - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 100 g fasoli szparagowej - sok z 3 limonek - 5-6 łyżek sosu rybnego - łyżka cukru trzcinowego - szczypta ostrej papryki - ćwierć pęczka kolendry - ćwierć pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
1) Kalarepę obieramy i kroimy w slupki. Wrzucamy do sporej michy.

2) Fasolę szparagową obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Odkładamy na bok i czekamy aż wystygnie.

3) Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dorzucamy do kalarepy.

4) Przygotowujemy sos rybny z przepisu lub używamy gotowego. Sos rybny, sok z limonek, cukier, ostrą paprykę i drobno posiekaną kolendrę łączymy, przygotowując sporą ilość "marynaty", która powinna być lekko słodka, trochę kwaśna, ostra i dość rybna w smaku.

5) Sos wlewamy do miski z kalarepą i pomidorami, dodajemy fasolę szparagową, solone fistaszki i poszatkowany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy.

6) Możemy jeść od razu. Serwujemy ze sporą ilością marynaty, dzięki czemu sałatka będzie miała bardzo charakterystyczny posmak.

Zdjęcie - Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z kiszonymi patisonami, jajkiem i dressingiem musztardowym

Sałatka z kiszonymi patisonami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square

Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami i serem
1

Sałatka z kaszą gryczaną, bura…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z grillowaną ośmiornicą
1

Sałatka z grillowaną ośmiornic…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu