Podpłomyki z pieczarkami
Czy są tu miłośnicy grzybobrania? Czekamy na jesienne zbiory, oby grzyby rosły jak po deszczu! A na razie polecam wykorzystać pieczarki do szybkich podpłomyków, które można przygotować na patelni.
Czas całkowity: 40 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 32 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- letnia woda - 150 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
- gałązka rozmarynu (same listki) - 1 szt.
- oliwa - 1 łyżka
- pieczarek + łyżeczka oliwy + szczypta soli i pieprzu - 200 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Ma patelni podsmażamy pokrojone w półplastry pieczarki razem z posiekanym rozmarynem, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pieczarki, sól, letnią wodę i oliwę. Mieszamy składniki do połączenia w kulę.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na placek.
4. Tak przygotowane podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można skropić oliwą). Smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.