Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie

Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie

Cześć,

Dziś przedstawiamy przepis zainspirowany Kwestią smaku. Ciasto bez pieczenia, delikatne i lekkie, idealne na lato, a do tego o wyglądzie niczym wypiek z kawiarni. Zapraszamy na sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie.

Zdjęcie - Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 gram serka mascarpone
  • 2 małe opakowania waniliowego serka homogenizowanego (po 150 gram)
  • 1 opakowanie kruchych ciasteczek kakaowych
  • 4 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30% (najlepiej prosto z lodówki)
  • 8 płaskich łyżek cukru pudru
  • 200 ml mleka (użyłam mleka owsianego)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej (wieprzowej)
  • 3 łyżki Amaretto
  • 60 gram białej czekolady (niecała tabliczka)
  • Borówki do dekoracji (opcjonalnie, w ilości jak na zdjęciu)
  • Kakao do dekoracji (opcjonalnie).

Zdjęcie - Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Tortownicę wykładamy papierem wypuszczając go poza obręcz (tak, aby tylko dno było nim wyłożone). W naszym przypadku była to tortownica o średnicy 26 cm.
  • Ciasteczka ugniatamy na pył, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Po połączeniu się składników, wykładamy masą tortownicę i dokładnie uklepujemy spód aby był równy.
  • W misce ubijamy mikserem serek mascarpone, śmietankę i cukier puder aż do uzyskania jednolitej masy.
  • W garnku gotujemy mleko aż będzie ciepłe. Następnie odstawiamy je z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Po czym przelewamy do miski z mascarpone, dodajemy serki homogenizowane oraz Amaretto. Całość miksujemy na małych obrotach.
  • Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy łyżką. Następnie masę wylewamy na spód, dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Przed podaniem dekorujemy kakao.

TIP: najlepiej ciasto najpierw schować na kwadrans do lodówki, a następnie dodać owoce. Dzięki temu borówki nie zapadną nam się za bardzo w masie.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów