Sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie
Cześć,
Dziś przedstawiamy przepis zainspirowany Kwestią smaku. Ciasto bez pieczenia, delikatne i lekkie, idealne na lato, a do tego o wyglądzie niczym wypiek z kawiarni. Zapraszamy na sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie.
Składniki:
- 500 gram serka mascarpone
- 2 małe opakowania waniliowego serka homogenizowanego (po 150 gram)
- 1 opakowanie kruchych ciasteczek kakaowych
- 4 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 30% (najlepiej prosto z lodówki)
- 8 płaskich łyżek cukru pudru
- 200 ml mleka (użyłam mleka owsianego)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej (wieprzowej)
- 3 łyżki Amaretto
- 60 gram białej czekolady (niecała tabliczka)
- Borówki do dekoracji (opcjonalnie, w ilości jak na zdjęciu)
- Kakao do dekoracji (opcjonalnie).
Making-of:
- Tortownicę wykładamy papierem wypuszczając go poza obręcz (tak, aby tylko dno było nim wyłożone). W naszym przypadku była to tortownica o średnicy 26 cm.
- Ciasteczka ugniatamy na pył, dodajemy masło w temperaturze pokojowej i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Po połączeniu się składników, wykładamy masą tortownicę i dokładnie uklepujemy spód aby był równy.
- W misce ubijamy mikserem serek mascarpone, śmietankę i cukier puder aż do uzyskania jednolitej masy.
- W garnku gotujemy mleko aż będzie ciepłe. Następnie odstawiamy je z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Po czym przelewamy do miski z mascarpone, dodajemy serki homogenizowane oraz Amaretto. Całość miksujemy na małych obrotach.
- Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy łyżką. Następnie masę wylewamy na spód, dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem dekorujemy kakao.
TIP: najlepiej ciasto najpierw schować na kwadrans do lodówki, a następnie dodać owoce. Dzięki temu borówki nie zapadną nam się za bardzo w masie.
Smacznego!
Gosia i Przemek