Kaszotto, które leczo

Witajcie, tu Wasza Doktor, Doktor Quinn. Co prawda nie jestem królową zdrowego odżywiania, ale wiem co jem i dzięki temu dobrze się czuję i raczej (tfu tfu) nie choruję (no dobra, czasem na kaca).

Wiecie co robią lekarze w kuchni? Leczo!

A pęczak się śmieje i pęcznieje, bo oto kaszotto, które leczo.

Jeśli miewacie jesienią zimne stopy to prawdopodobnie macie tendencję do wychłodzenia organizmu. Zamiast zjadać zimne nóżki w galarecie, polecam rozgrzewające pęczotto z warzywami.
I pamiętajcie, nie dajcie sobie w kaszę dmuchać. Wyciągnijcie ręce, ręce, które leczo.

Kaszotto, które leczo

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2,5 szklanki soku pomidorowego
  • czerwona cebula
  • pół papryki
  • pół bakłażana
  • pół cukinii (u mnie żółta)
  • pomidor
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła (u mnie gałązka bazylii i rozmarynu)*
  • łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy:
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • łyżeczka czubrycy/ziół prowansalskich/tymianku**
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  1. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut kaszę. Potrząsamy patelnią aby się nie przypaliła.
  2. W tym czasie cebulę, paprykę, bakłażana*** i cukinię kroimy w kosteczkę.
  3. Na maśle podsmażamy warzywa przez kilka minut, dodajemy podprażoną wcześniej kaszę. Smażymy ok. 5 minut.
  4. W tym czasie w rondlu podgrzewamy sok pomidorowy. Sok wlewamy do warzyw z kaszą, zmniejszamy płomień.
  5. Kaszotto gotujemy przez 15 minut.
  6. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, ocet balsamiczny i pokrojonego drobno pomidora.
  7. Całość od czasu do czasu mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut, aż kasza będzie odpowiednio miękka.
  8. Pęczotto możemy podawać np. z fetą lub grillowanym halloumi.
Wskazówki

*Polecam do gotującego się kaszotto dodać świeże zioła np. gałązkę bazylii lub rozmarynu. Może to być także liść laurowy.

**Ja wybrałam czubrycę, którą przywiozłam sobie z Bułgarii, ale śmiało możecie dodać zioła prowansalskie, czy suszone oregano.

***Bakłażana można dodatkowo posolić i po kilku minutach odsączyć z soku, ale przy tym daniu, gdy jest pokrojony drobno nie jest to koniecznie.

Zdjęcie - Kaszotto, które leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaszotto, które leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z bakłażanem i fasolką szparagową

Pęczak z bakłażanem i fasolką…

figmara figmara
figowe smaki

Bulgur z bobem i ziołami

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowy mus z kaszy jaglanej z frużeliną

Kokosowy mus z kaszy jaglanej…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem z pieczonych pomidorów
1

Krem z pieczonych pomidorów

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasolka szparagowa po bretońsku

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bulgur z bobem i ziołami

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj