Kaszotto, które leczo

Witajcie, tu Wasza Doktor, Doktor Quinn. Co prawda nie jestem królową zdrowego odżywiania, ale wiem co jem i dzięki temu dobrze się czuję i raczej (tfu tfu) nie choruję (no dobra, czasem na kaca).

Wiecie co robią lekarze w kuchni? Leczo!

A pęczak się śmieje i pęcznieje, bo oto kaszotto, które leczo.

Jeśli miewacie jesienią zimne stopy to prawdopodobnie macie tendencję do wychłodzenia organizmu. Zamiast zjadać zimne nóżki w galarecie, polecam rozgrzewające pęczotto z warzywami.
I pamiętajcie, nie dajcie sobie w kaszę dmuchać. Wyciągnijcie ręce, ręce, które leczo.

Kaszotto, które leczo

  • szklanka kaszy pęczak
  • 2,5 szklanki soku pomidorowego
  • czerwona cebula
  • pół papryki
  • pół bakłażana
  • pół cukinii (u mnie żółta)
  • pomidor
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • świeże zioła (u mnie gałązka bazylii i rozmarynu)*
  • łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy:
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • łyżeczka czubrycy/ziół prowansalskich/tymianku**
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  1. Na suchej patelni prażymy przez kilka minut kaszę. Potrząsamy patelnią aby się nie przypaliła.
  2. W tym czasie cebulę, paprykę, bakłażana*** i cukinię kroimy w kosteczkę.
  3. Na maśle podsmażamy warzywa przez kilka minut, dodajemy podprażoną wcześniej kaszę. Smażymy ok. 5 minut.
  4. W tym czasie w rondlu podgrzewamy sok pomidorowy. Sok wlewamy do warzyw z kaszą, zmniejszamy płomień.
  5. Kaszotto gotujemy przez 15 minut.
  6. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, ocet balsamiczny i pokrojonego drobno pomidora.
  7. Całość od czasu do czasu mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut, aż kasza będzie odpowiednio miękka.
  8. Pęczotto możemy podawać np. z fetą lub grillowanym halloumi.
Wskazówki

*Polecam do gotującego się kaszotto dodać świeże zioła np. gałązkę bazylii lub rozmarynu. Może to być także liść laurowy.

**Ja wybrałam czubrycę, którą przywiozłam sobie z Bułgarii, ale śmiało możecie dodać zioła prowansalskie, czy suszone oregano.

***Bakłażana można dodatkowo posolić i po kilku minutach odsączyć z soku, ale przy tym daniu, gdy jest pokrojony drobno nie jest to koniecznie.

Zdjęcie - Kaszotto, które leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaszotto, które leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z bakłażanem i fasolką szparagową

Pęczak z bakłażanem i fasolką…

figmara figmara
figowe smaki

Dobre spaghetti z warzywnym sosem

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
1

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Leniwe z bułką tartą
2

Leniwe z bułką tartą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
1

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy