Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami

Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami

Zdjęcie - Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami. Przepis na muffiny znalazłam tutaj (klik). Zamiast nutelli dałam krem czekoladowo - orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 400 g śliwek węgierek
  • 80 g masła
  • 3 kopiate łyżki kremu czekoladowego
  • 2 jajka L
  • 150 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru trzcinowego (można dać więcej)
  • 2 łyżki kakao


1. Masło roztopić na małym ogniu. Wyłączyć gaz, dodać krem rozmieszać z masłem. Następnie dodać mleko i jajka. Roztrzepać za pomocą rózgi, żeby składniki się połączyły.
2. Do miski dajemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy.
3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy na kratce. Smacznego :-)

Zdjęcie - Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów