Magdalenki

Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Niech nie powstrzymuje Was jednak brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej niż 30 minut – wliczając czas pieczenia! Standardowa forma na magdalenki ma 12 muszelek, na tyle właśnie starcza ciasta z poniższych proporcji.

Jeśli chcielibyście zobaczyć inne z przepisów inspirowanych moim pobytem w Paryżu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Paris Brest, Ptysie w karmelu i krem pâtissière. Na razie tyle, ale w przyszłości ta lista na pewno będzie się rozrastać ;)

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 jajka
65 g cukru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka miodu
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

Magdalenki – jak to zrobić?

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy drucianą trzepaczką. Nie trzeba ubijać, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy miód, mleko, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Mieszamy do połączenia.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy dodajemy roztopione masło i mieszamy delikatnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Jeśli nie macie worka, ciasto można nałożyć do formy dużą łyżką. Foremkę na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepujemy.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypełniamy każde zagłębienie ciastem w mniej więcej 80%.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni góra dół, bez termoobiegu. Przed włożeniem blaszki zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Magdalenki pieczemy przez ok. 15-20 minut lub do czasu aż się zarumienią.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyciągnięciu z piekarnika ostrożnie podważamy każde ciasteczko nożem do masła i wyciągamy na kratkę. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Ciastka francuskie z malinami

Ciastka francuskie z malinami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Faworki drożdżowe z piekarnika

Faworki drożdżowe z piekarnika

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jabłecznik z orzechową kruszonką

Jabłecznik z orzechową kruszon…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
2

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto „Leniwiec”

Ciasto „Leniwiec”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square