Magdalenki

Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę. Niech nie powstrzymuje Was jednak brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej niż 30 minut – wliczając czas pieczenia! Standardowa forma na magdalenki ma 12 muszelek, na tyle właśnie starcza ciasta z poniższych proporcji.

Jeśli chcielibyście zobaczyć inne z przepisów inspirowanych moim pobytem w Paryżu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Paris Brest, Ptysie w karmelu i krem pâtissière. Na razie tyle, ale w przyszłości ta lista na pewno będzie się rozrastać ;)

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 jajka
65 g cukru
1 łyżka mleka
1 łyżeczka miodu
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

Magdalenki – jak to zrobić?

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy drucianą trzepaczką. Nie trzeba ubijać, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy miód, mleko, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Mieszamy do połączenia.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy dodajemy roztopione masło i mieszamy delikatnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Jeśli nie macie worka, ciasto można nałożyć do formy dużą łyżką. Foremkę na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepujemy.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypełniamy każde zagłębienie ciastem w mniej więcej 80%.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni góra dół, bez termoobiegu. Przed włożeniem blaszki zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Magdalenki pieczemy przez ok. 15-20 minut lub do czasu aż się zarumienią.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyciągnięciu z piekarnika ostrożnie podważamy każde ciasteczko nożem do masła i wyciągamy na kratkę. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Magdalenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Ciastka francuskie z malinami

Ciastka francuskie z malinami

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia

Charlotte brzoskwiniowa - lekk…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cynamonki
2

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z nadzieniem migdałowym
1

Ślimaczki z nadzieniem migdało…

figmara figmara
figowe smaki