Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami
Smażone brzoskwinie:
5-6 sztuk dojrzałych brzoskwiń
1/3 łyżeczki mielonej wanilii
2 łyżki wody
Brzoskwinie umyć i pociąć na cząstki ( ja przelewam wrzątkiem i zdejmuję skórkę). Przełożyć do rondla i podlać wodą. Smażyć kilka minut, aby się nie rozpadły, doprawić wanilią.
Naleśniki:
1.5 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
1 szklanka zimniej gazowanej wody
jajo
szczypta soli
olej z pestek winogron do smażenia
Połączyć składniki na ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut. Potem smażyć cienkie placki ( z podanych składników wyszło ok 7-8 placków).
Naleśniki podawać z gorącymi brzoskwiniami z prażonymi płatkami migdałowymi.