Sałatka z kurczakiem z sosem musztardowo-miodowym
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 3 łyżki oleju
- 1 główka sałaty (może być mieszana z różnych gatunków)
- 1 świeży ogórek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 300 g ananasa
- 160 g żółtego sera (starkowanego)
Sos musztardowo miodowy:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
Dzisiaj coś dla miłośników sałatek ze świeżych warzyw. Lekka i bardzo smaczna sałatka, która może stanowić zarówno danie obiadowe jak i zdrową przekąskę między posiłkami.
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski. Zalać 3 łyżkami oleju i posypać przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać. Miskę zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć i usmażyć na patelni. Wystudzić.
Przygotować dużą miskę. Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, a następnie poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać i pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i poprzecinać na pół. Ananasa pokroić w kostkę około 2x2 cm.
Wszystkie warzywa, kurczaka i ananasa umieścić w misce. Dodać tarty żółty ser.
Teraz czas na sos. Składniki sosu wymieszać razem w kubeczku i zalać nim składniki sałatki. Delikatnie wszystko wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.