Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar
Cześć,
Korzystając z nadchodzącego Art Food Bazaru, zapraszamy Was na paellę inspirowaną ostatnią edycją eventu i owocami morza, jakie mieliśmy okazję tam spróbować.
Dla nas najlepsza paella to ta łącząca w sobie smak różnych owoców morza, aromat przypraw i świeżość cytryny. Owoce morza połączyliśmy z świeżymi warzywami, mielonymi parykami z Węgier i cytryną. Przed Wami przepis na paellę z owocami morza.
Składniki (na 2 normalne porcje):
- 1/2 opakowania ryżu arborio
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza (znaleźliśmy taką mieszankę w Lidlu, wyszło ok. 400 gram)
- 1/2 opakowania zielonych papryczek padron (również znaleźliśmy je w Lidlu)
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 ml białego wina
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki szafranu
- sól, pieprz
- cytryna pokrojona w ćwiartki
Making-off:
- Rozmrażamy owoce moża.
- Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na oliwie przez minutę. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy jeszcze minutę, po czym dodajemy rozmrożone owoce morza.
- Zalewamy wszystko wywarem przygotowanym z odrobiny płynu z patelni, wina, sosu sojowego i rybnego. Dodajemy przyprawy oraz ryż.
- Gotujemy aż do odparowania sosu, przynajmniej pare minut pod przykryciem tak, aby składniki sobą przeszły.
Jeśli szukacie inspiracji kuliarnych, zapraszamy również na kolejne spotkanie w ramach Art Food Bazar. Więcej informacji o nim znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Gosia i Przemek