Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Cześć,

Korzystając z nadchodzącego Art Food Bazaru, zapraszamy Was na paellę inspirowaną ostatnią edycją eventu i owocami morza, jakie mieliśmy okazję tam spróbować.

Dla nas najlepsza paella to ta łącząca w sobie smak różnych owoców morza, aromat przypraw i świeżość cytryny. Owoce morza połączyliśmy z świeżymi warzywami, mielonymi parykami z Węgier i cytryną. Przed Wami przepis na paellę z owocami morza.

Zdjęcie - Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 normalne porcje):

  • 1/2 opakowania ryżu arborio
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza (znaleźliśmy taką mieszankę w Lidlu, wyszło ok. 400 gram)
  • 1/2 opakowania zielonych papryczek padron (również znaleźliśmy je w Lidlu)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml białego wina
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • sól, pieprz
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Zdjęcie - Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Rozmrażamy owoce moża.
  • Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na oliwie przez minutę. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy jeszcze minutę, po czym dodajemy rozmrożone owoce morza.
  • Zalewamy wszystko wywarem przygotowanym z odrobiny płynu z patelni, wina, sosu sojowego i rybnego. Dodajemy przyprawy oraz ryż.
  • Gotujemy aż do odparowania sosu, przynajmniej pare minut pod przykryciem tak, aby składniki sobą przeszły.

Jeśli szukacie inspiracji kuliarnych, zapraszamy również na kolejne spotkanie w ramach Art Food Bazar. Więcej informacji o nim znajdziecie tutaj.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Przepisy z tych kategorii

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka Colesław
1

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki czekoladowe z kremem kokosowym
1

Naleśniki czekoladowe z kremem…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
2

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy