Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Cześć,

Korzystając z nadchodzącego Art Food Bazaru, zapraszamy Was na paellę inspirowaną ostatnią edycją eventu i owocami morza, jakie mieliśmy okazję tam spróbować.

Dla nas najlepsza paella to ta łącząca w sobie smak różnych owoców morza, aromat przypraw i świeżość cytryny. Owoce morza połączyliśmy z świeżymi warzywami, mielonymi parykami z Węgier i cytryną. Przed Wami przepis na paellę z owocami morza.

Zdjęcie - Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 2 normalne porcje):

  • 1/2 opakowania ryżu arborio
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza (znaleźliśmy taką mieszankę w Lidlu, wyszło ok. 400 gram)
  • 1/2 opakowania zielonych papryczek padron (również znaleźliśmy je w Lidlu)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml białego wina
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • sól, pieprz
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Zdjęcie - Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Rozmrażamy owoce moża.
  • Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy je na oliwie przez minutę. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy jeszcze minutę, po czym dodajemy rozmrożone owoce morza.
  • Zalewamy wszystko wywarem przygotowanym z odrobiny płynu z patelni, wina, sosu sojowego i rybnego. Dodajemy przyprawy oraz ryż.
  • Gotujemy aż do odparowania sosu, przynajmniej pare minut pod przykryciem tak, aby składniki sobą przeszły.

Jeśli szukacie inspiracji kuliarnych, zapraszamy również na kolejne spotkanie w ramach Art Food Bazar. Więcej informacji o nim znajdziecie tutaj.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Przepisy z tych kategorii

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gazpacho pomidorowe
1

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żółtym

Sałatka warstwowa z szynką, ja…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Gołąbki tradycyjne
1

Gołąbki tradycyjne

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kiełbasa smażona z cebulą w sosie pomidorowym
1

Kiełbasa smażona z cebulą w so…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy