Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
Frytki z batatów to ciekawa alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych. Mogą stanowić oryginalną przekąskę lub razem z innymi warzywami stworzyć chrupiącą kompozycję smaków w ulubionej formie.
Frytki to magiczne danie – chrupią, łatwo podjada się je zarówno w plenerze, jak i w domu niezależnie od ilości wiosen na karku. To chyba najsmaczniejsza odsłona prostego ziemniaka, który w tej kreacji zgromadził całe rzesze fanów. Frytki z batatów natomiast to ich zdecydowanie młodszy krewny, który dosyć niedawno pojawił się na naszych stołach. Ja osobiście je uwielbiam, chociaż są nieco trudniejsze do przygotowania. Potrafią być wiotkie i nasiąknięte tłuszczem, albo nieco gorzkawe, jeśli się je przypali. Wciąż jednak je uwielbiam, a to wszystko dlatego, że wiem jak je przyrządzić. A przyrządzam je chętniej niż zwykłe frytki, na zmianę z frytkami z dyni piżmowej.
Frytki z batatów najchętniej przygotowuję w wersji pikantnej. Najczęściej używam pieprzu cayenne lub innej ostrej papryki oraz kilku korzennych przypraw charakterystycznych dla kuchni marokańskiej, czy też indyjskiej. Świetnie sprawdza się też ostra wędzona papryka, nadając frytkom dymnego posmaku wędzenia. W tej jednak wersji nie każdy je lubi ze względu na moc, jaką wędzona papryka się charakteryzuje. Niezależnie od tego, jakich przypraw się użyje, frytki przygotowane według tego przepisu są naprawdę wyjątkowe.
Frytki z batatów Prosta przekąska lub przystawka do głównych dań.
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Przekąska, Przystawka
Słowa kluczowe: bataty
Porcji: 2 porcje
Składniki
- 500 g batata ok. 1 sztuka
- 500 ml oleju roślinnego
- 1/3 łyżeczki soli np w płatkach
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki garam masala lub innej mieszanki - curry indyjskie, wędzona papryka, domowa mieszanka typu gyros itp
- świeże zioła do podania
Przygotowanie krok po kroku
- Batata obierz cienko i pokrój w 1cm frytki.
- W niewielkim rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć przygotowane frytki i gotuj 5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą uważając, aby nie połamać frytek.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej. Temperatura powinna wynieść około 170 stopni C.
- Na rozgrzany olej układaj porcjami zblanszowane frytki. Wyjmij z oleju zanim zaczną się rumienić. Obsmażone frytki odłóż, aby przestygły.
- Na mocno rozgrzanym oleju smaż ponownie frytki. Tym razem na złoty kolor.
- Usmażone frytki dokładnie odsącz z nadmiaru oleju i jeszcze gorące oprósz mieszanką przypraw. Ilość i rodzaj przypraw dostosuj do własnych preferencji smakowych.
- Frytki przełóż na talerze. Posyp świeżymi ziołami i podawaj jako osobna przekąska z dipem jogurtowym/pomidorowym lub jako dodatek do dania głównego.
Uwagi do przepisuJeśli frytki mają być podane dzieciom, pamiętaj o dobraniu odpowiedniej mieszanki przypraw. Dzieci często bywają wrażliwe na pikantne smaki. Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!