Frittata z botwiną i kozim serem feta

Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni na tapecie jest u mnie frittata z botwiną. Jest super prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna. Można w zasadzie przygotować ją na dowolny posiłek: śniadanie, obiad, czy kolację. Botwinę siekam i przysmażam na patelni z szalotką, a następnie łączę z jajeczną masą przyprawioną dodatkowo świeżymi ziołami, które akurat mam pod ręką. Wystarczy teraz tylko usmażyć i omlet już gotowy! Frittata z botwiną szczególnie dobrze smakuje z kozim serem feta, który świetnie komponuje się z buraczkami. Możecie jednak użyć dowolnego innego sera w śródziemnomorskim stylu. Taką frittatę możecie przygotować również w większej porcji i zapakować sobie do pudełek na lunch do pracy. Ja tak często robię, bo to świetny pomysł na ekspresowy obiad. 😉

Zdjęcie - Frittata z botwiną i kozim serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Frittata z botwiną i kozim serem feta Łukasz Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1-2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwiny
  • 3 jajka
  • 100 g koziego sera feta
  • 2 szalotki
  • łyżeczka świeżego rozmarynu
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka klarowanego masła lub chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Botwinę dokładnie oczyść i osusz. Buraczki pokrój w plasterki, a listki oraz łodyżki posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekane szalotki. Po chwili dodaj pokrojoną botwinę i smaż przez 2-3 minut.
  3. W miseczce rozbełtaj jajka, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i dodaj posiekany rozmaryn. Do jajek dodaj usmażoną botwinę, wymieszaj i wylej na patelnię.
  4. Wierzch frittaty posyp częścią pokruszonego sera feta. Omlet smaż przez około 5-7 minut na małym ogniu. Patelnię można przykryć pokrywką, aby było szybciej. Gdy jajka się zetną, przełóż na talerz, posyp dodatkową porcją fety oraz świeżo młotkowanym czerwonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Sałata lodowa z malinami i serem białym

Sałata lodowa z malinami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fit chleb z otrąb i twarogu

Fit chleb z otrąb i twarogu

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Zapiekanka gyros z makaronem
1

Zapiekanka gyros z makaronem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Minestrone z chorizo
2

Minestrone z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Włoskie gnocchi parmezanowe ręcznie robione

Włoskie gnocchi parmezanowe rę…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Arancini z szafranem i rozmarynem

Arancini z szafranem i rozmary…

food² food²
Food Square

Panna cotta z nutą bazylii i cytryny z sosem truskawkowym

Panna cotta z nutą bazylii i c…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Włoski rosół z kluseczkami „Straciatella”

Włoski rosół z kluseczkami „St…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty