Frittata z botwiną i kozim serem feta

Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni na tapecie jest u mnie frittata z botwiną. Jest super prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna. Można w zasadzie przygotować ją na dowolny posiłek: śniadanie, obiad, czy kolację. Botwinę siekam i przysmażam na patelni z szalotką, a następnie łączę z jajeczną masą przyprawioną dodatkowo świeżymi ziołami, które akurat mam pod ręką. Wystarczy teraz tylko usmażyć i omlet już gotowy! Frittata z botwiną szczególnie dobrze smakuje z kozim serem feta, który świetnie komponuje się z buraczkami. Możecie jednak użyć dowolnego innego sera w śródziemnomorskim stylu. Taką frittatę możecie przygotować również w większej porcji i zapakować sobie do pudełek na lunch do pracy. Ja tak często robię, bo to świetny pomysł na ekspresowy obiad. 😉

Zdjęcie - Frittata z botwiną i kozim serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Frittata z botwiną i kozim serem feta Łukasz Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1-2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwiny
  • 3 jajka
  • 100 g koziego sera feta
  • 2 szalotki
  • łyżeczka świeżego rozmarynu
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka klarowanego masła lub chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Botwinę dokładnie oczyść i osusz. Buraczki pokrój w plasterki, a listki oraz łodyżki posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekane szalotki. Po chwili dodaj pokrojoną botwinę i smaż przez 2-3 minut.
  3. W miseczce rozbełtaj jajka, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i dodaj posiekany rozmaryn. Do jajek dodaj usmażoną botwinę, wymieszaj i wylej na patelnię.
  4. Wierzch frittaty posyp częścią pokruszonego sera feta. Omlet smaż przez około 5-7 minut na małym ogniu. Patelnię można przykryć pokrywką, aby było szybciej. Gdy jajka się zetną, przełóż na talerz, posyp dodatkową porcją fety oraz świeżo młotkowanym czerwonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
2

Barszcz czerwony na zakwasie z…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Eskalopki jagnięce z buraczkami
1

Eskalopki jagnięce z buraczkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Omlet biszkoptowy
2

Omlet biszkoptowy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pasta z tuńczyka, jajek i fety
2

Pasta z tuńczyka, jajek i fety

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem
2

Pasta jajeczna z wędzonym kurc…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chałka babuni
2

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Koktajl piernikowy z płatkami owsianymi
1

Koktajl piernikowy z płatkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą
2

Muffiny wytrawne z jajek i war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj