Frittata z botwiną i kozim serem feta

Frittata z botwiną i kozim serem feta

Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni na tapecie jest u mnie frittata z botwiną. Jest super prosta w przygotowaniu i bardzo pożywna. Można w zasadzie przygotować ją na dowolny posiłek: śniadanie, obiad, czy kolację. Botwinę siekam i przysmażam na patelni z szalotką, a następnie łączę z jajeczną masą przyprawioną dodatkowo świeżymi ziołami, które akurat mam pod ręką. Wystarczy teraz tylko usmażyć i omlet już gotowy! Frittata z botwiną szczególnie dobrze smakuje z kozim serem feta, który świetnie komponuje się z buraczkami. Możecie jednak użyć dowolnego innego sera w śródziemnomorskim stylu. Taką frittatę możecie przygotować również w większej porcji i zapakować sobie do pudełek na lunch do pracy. Ja tak często robię, bo to świetny pomysł na ekspresowy obiad. ?

Zdjęcie - Frittata z botwiną i kozim serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Frittata z botwiną i kozim serem feta Łukasz Na blogu nie brakuje przepisów na przeróżne frittaty. Mam ogromną słabość do tych włoskich omletów, szczególnie z sezonowymi warzywami. Od kilku tygodni…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1-2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwiny
  • 3 jajka
  • 100 g koziego sera feta
  • 2 szalotki
  • łyżeczka świeżego rozmarynu
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka klarowanego masła lub chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Botwinę dokładnie oczyść i osusz. Buraczki pokrój w plasterki, a listki oraz łodyżki posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekane szalotki. Po chwili dodaj pokrojoną botwinę i smaż przez 2-3 minut.
  3. W miseczce rozbełtaj jajka, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i dodaj posiekany rozmaryn. Do jajek dodaj usmażoną botwinę, wymieszaj i wylej na patelnię.
  4. Wierzch frittaty posyp częścią pokruszonego sera feta. Omlet smaż przez około 5-7 minut na małym ogniu. Patelnię można przykryć pokrywką, aby było szybciej. Gdy jajka się zetną, przełóż na talerz, posyp dodatkową porcją fety oraz świeżo młotkowanym czerwonym pieprzem.

Kategorie przepisów