Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Dzisiaj mam dla Was coś super prostego i niesamowicie pysznego! Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem. Z tych czterech składników można wyczarować w 25 minut naprawdę obłędne danie! Bardzo często przygotowuję takie sezonowe makarony, z tym, co akurat jest pod ręką i na straganach. Tutaj naprawdę nie trzeba być wielkim odkrywcą, bo dobry ser, oliwa, czy ulubione zioła lub przyprawy mogą zdziałać cuda bez zbędnych ozdobników. W tym daniu smak podbiłem po prostu świeżo mielonym czarnym pieprzem, który niczym w cacio e pepe nadaje delikatnej pikanterii. Co do samej pasty, to daję Wam wolną rękę. Ja wybrałem makaron orzo, który przypomina ziarenka ryżu (w Polsce często można dostać go również pod grecką nazwą kritharaki). Bardzo fajnie komponuje się on z lekkimi dodatkami, a dodatek parmezanu nadaje daniu bardziej zwartej konsystencji. Z powodzeniem możecie użyć jednak swojego ulubionego makaronu, niekoniecznie orzo. Świetnie sprawdzą się również casarecce, penne czy tagliatelle. To co? Do dzieła, póki sezon na szparagi jest w pełni!

Zdjęcie - Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem Łukasz

Dzisiaj mam dla Was coś super prostego i niesamowicie pysznego! Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem. Z tych czterech składników można…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu orzo
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g surowego wędzonego boczku lub pancetty
  • 50 g parmezanu, grana padano lub pecorino
  • chlust oliwy z oliwek lub odrobina klarowanego masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron orzo ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie pokrój boczek w cienkie paski i podsmaż na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle, aż stanie się chrupiący.
  3. W międzyczasie szparagom odetnij końcówki (około 1-2 cm), a następnie pokrój je na 3-4 mniejsze części. Nastaw lekko osolony wrzątek i wrzuć najpierw łodygi, a po minucie główki. Gotuj ok. 2-3 minuty, aby były al dente i przyjemnie chrupały. Prosto z wrzątku odcedzaj je do lodowatej wody, aby zachować ich kolor.
  4. Do gorącego makaronu orzo wrzuć szparagi (główki możesz zachować do dekoracji), dodaj boczek (część możesz zachować do posypania) oraz wytopiony tłuszcz. Wsyp połowę startego parmezanu, wymieszaj i podawaj od razu.
  5. Makaron przełóż na talerze, udekoruj główkami szparagów, posyp pozostałym boczkiem, startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekanka gyros z makaronem

Zapiekanka gyros z makaronem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Makaron z sosem truskawkowym i serem

Makaron z sosem truskawkowym i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Frittata z makaronem i groszkiem

Frittata z makaronem i groszki…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Najprostsze jest najlepsze czyli makaron z groszkiem
1

Najprostsze jest najlepsze czy…

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami

Grillowane szparagi z sosem cz…

aronia aronia
Wiem co jem

Sałatka z musztardowym dressingiem

Sałatka z musztardowym dressin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z melonem i fetą

Sałatka z melonem i fetą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Surówka ekspresowa

Surówka ekspresowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie