Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Dzisiaj mam dla Was coś super prostego i niesamowicie pysznego! Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem. Z tych czterech składników można wyczarować w 25 minut naprawdę obłędne danie! Bardzo często przygotowuję takie sezonowe makarony, z tym, co akurat jest pod ręką i na straganach. Tutaj naprawdę nie trzeba być wielkim odkrywcą, bo dobry ser, oliwa, czy ulubione zioła lub przyprawy mogą zdziałać cuda bez zbędnych ozdobników. W tym daniu smak podbiłem po prostu świeżo mielonym czarnym pieprzem, który niczym w cacio e pepe nadaje delikatnej pikanterii. Co do samej pasty, to daję Wam wolną rękę. Ja wybrałem makaron orzo, który przypomina ziarenka ryżu (w Polsce często można dostać go również pod grecką nazwą kritharaki). Bardzo fajnie komponuje się on z lekkimi dodatkami, a dodatek parmezanu nadaje daniu bardziej zwartej konsystencji. Z powodzeniem możecie użyć jednak swojego ulubionego makaronu, niekoniecznie orzo. Świetnie sprawdzą się również casarecce, penne czy tagliatelle. To co? Do dzieła, póki sezon na szparagi jest w pełni!

Zdjęcie - Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem Łukasz

Dzisiaj mam dla Was coś super prostego i niesamowicie pysznego! Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem. Z tych czterech składników można…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu orzo
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g surowego wędzonego boczku lub pancetty
  • 50 g parmezanu, grana padano lub pecorino
  • chlust oliwy z oliwek lub odrobina klarowanego masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron orzo ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie pokrój boczek w cienkie paski i podsmaż na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle, aż stanie się chrupiący.
  3. W międzyczasie szparagom odetnij końcówki (około 1-2 cm), a następnie pokrój je na 3-4 mniejsze części. Nastaw lekko osolony wrzątek i wrzuć najpierw łodygi, a po minucie główki. Gotuj ok. 2-3 minuty, aby były al dente i przyjemnie chrupały. Prosto z wrzątku odcedzaj je do lodowatej wody, aby zachować ich kolor.
  4. Do gorącego makaronu orzo wrzuć szparagi (główki możesz zachować do dekoracji), dodaj boczek (część możesz zachować do posypania) oraz wytopiony tłuszcz. Wsyp połowę startego parmezanu, wymieszaj i podawaj od razu.
  5. Makaron przełóż na talerze, udekoruj główkami szparagów, posyp pozostałym boczkiem, startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Jajecznica ze szparagami
1

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami

Grillowane szparagi z sosem cz…

aronia aronia
Wiem co jem

Szparagi mimoza

Szparagi mimoza

Kasia Kasia
Pełny talerz

Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem sadzonym

Gofry z mąki kokosowej ze szpa…

food² food²
Food Square

Tosty z batatów z awokado i szparagami z jajkiem w koszulce – keto tosty bezglutenowe, paleo

Tosty z batatów z awokado i sz…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Szparagi z piekarnika

Szparagi z piekarnika

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa z szynką, groszkiem i sosem serowym
2

Zapiekanka makaronowa z szynką…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty makaron z kurkami i serem kozim
1

Prosty makaron z kurkami i ser…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Makaron z jagodami
1

Makaron z jagodami

food² food²
Food Square

Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami
1

Zapiekanka makaronowa z ajvare…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron w sosie serowym ze szpinakiem
1

Makaron w sosie serowym ze szp…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Sałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i szynką
2

Sałatka makaronowa z brokułem,…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!