Kotlety drobiowe po parysku

Kotlety drobiowe po parysku

Zdjęcie - Kotlety drobiowe po parysku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na kotlety drobiowe po parysku. Oczywiście zamiast kurczaka możemy użyć schabu, czy mięsa z indyka. Ten kotlet różni się od tradycyjnego tym, że mięso jest panierowane tylko w mące i jajku. Do jajka dodajemy słodką paprykę, sól, pieprz i ja dałam suszone oregano. Kotlety są bardziej aromatyczne i soczyste. U mnie kotlety robi się naprawdę bardzo rzadko, ale te były smaczne :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 2-3 filety z kurczaka
  • 2 jajka L
  • 1/2 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na części, trochę rozbijamy.
2. Na talerz wybijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy do nich słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety bezpośrednio panierujemy w mące, potem w jajku i od razu smażymy. Można je w jajku i w mące obtoczyć dwa razy. Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku papierowym.
Kotlety podajemy z ziemniaczkami i surówką :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Kotlety drobiowe po parysku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety drobiowe po parysku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety drobiowe po parysku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów