Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie
Goooood Morning Vietnam! Mam tu na stole niezły Sajgon i sporo papierkowej roboty, bo przygotowałam sajgonki z papierem ryżowym. Spring rollsy można zawijać z różnymi dodatkami, zależnie od nastroju. Do wyboru, do koloru. Jako że przyszła wiosna to postanowiłam, że zagram głównie w zielone ze szparagami, awokado i ogórkiem. Do tego makaron ryżowy, czerwona kapusta, Halloumi i chilli, czyli pysznie.
Miałam trudny orzech do zgryzienia jaki wybrać sos, ostatecznie rozgryzłam tę zagwozdkę i wybrałam masło orzechowe. Połączyłam je z mlekiem kokosowym, Srirachą, octem ryżowym i imbirem. Zatem dip it! Przyjemnie zamoczyć sajgonkę w orzechowym dipie.
Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie
20 arkuszy papieru ryżowego
makaron ryżowy (100 g)
10 zielonych szparagów
awokado
ogórek
kawałek czerwonej kapusty
ser Halloumi
kolendra
chilli
Makaron ryżowy + 2 łyżki octu ryżowego + łyżeczka Srirachy + łyżeczka miodu
Sos:
6 łyżek masła orzechowego
200 g mleka kokosowego
4 łyżki octu ryżowego lub sok z 1 limonki
2 łyżki sosu sojowego
łyżka Srirachy
kawałek imbiru
Sos:
- W rondlu podgrzewamy masło orzechowe z mlekiem kokosowym, posiekanym drobno imbirem, Srirachą, sosem sojowym, miodem i octem ryżowym.
- Podgrzewamy ok. 5 minut, następnie studzimy i miksujemy na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodajemy więcej mleka kokosowego lub sok z limonki.
Przygotowania:
- Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut (według wskazówek na opakowaniu).
- Szparagom odłamujemy końcówki. Skracamy je do wielkości przyszłych sajgonek, resztę kroimy w „kostkę”. Wrzucamy do wrzącej i posolonej wody. Gotujemy ok. 7 minut, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na sicie.
- Makaron sojowy tniemy nożyczkami, łączymy z drobno pokrojonymi szparagami, octem ryżowym, Srirachą i miodem.
- Szparagi przecinamy wzdłuż na pół, ogórka i kapustę kroimy w paseczki, awokado i chilli w plasterki, orzeszki ziemne drobno siekamy.
- Na suchej patelni (polecam do tego żeliwną) podsmażamy pokrojone w paski halloumi.
Rollujemy:
- Do głębokiego talerza nalewamy gorącą wodę.
- Papier ryżowy moczymy przez mniej więcej 20 sekund.
- Przekładamy na ściereczkę. Na środku papieru kładziemy ulubione dodatki.
- Zaginamy boki z prawej i lewej strony. Następnie zawijamy od dołu ku górze tworząc roladkę.
- Czynność powtarzamy.
- Spring rolls podajemy z sosem orzechowym.