Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Goooood Morning Vietnam! Mam tu na stole niezły Sajgon i sporo papierkowej roboty, bo przygotowałam sajgonki z papierem ryżowym. Spring rollsy można zawijać z różnymi dodatkami, zależnie od nastroju. Do wyboru, do koloru. Jako że przyszła wiosna to postanowiłam, że zagram głównie w zielone ze szparagami, awokado i ogórkiem. Do tego makaron ryżowy, czerwona kapusta, Halloumi i chilli, czyli pysznie.

Miałam trudny orzech do zgryzienia jaki wybrać sos, ostatecznie rozgryzłam tę zagwozdkę i wybrałam masło orzechowe. Połączyłam je z mlekiem kokosowym, Srirachą, octem ryżowym i imbirem. Zatem dip it! Przyjemnie zamoczyć sajgonkę w orzechowym dipie.

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

20 arkuszy papieru ryżowego

makaron ryżowy (100 g)

10 zielonych szparagów

awokado

ogórek

kawałek czerwonej kapusty

ser Halloumi

kolendra

chilli

Makaron ryżowy + 2 łyżki octu ryżowego + łyżeczka Srirachy + łyżeczka miodu

Sos:

6 łyżek masła orzechowego

200 g mleka kokosowego

4 łyżki octu ryżowego lub sok z 1 limonki

2 łyżki sosu sojowego

łyżka Srirachy

kawałek imbiru

Sos:

  1. W rondlu podgrzewamy masło orzechowe z mlekiem kokosowym, posiekanym drobno imbirem, Srirachą, sosem sojowym, miodem i octem ryżowym.
  2. Podgrzewamy ok. 5 minut, następnie studzimy i miksujemy na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty – dodajemy więcej mleka kokosowego lub sok z limonki.

Przygotowania:

  1. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut (według wskazówek na opakowaniu).
  2. Szparagom odłamujemy końcówki. Skracamy je do wielkości przyszłych sajgonek, resztę kroimy w „kostkę”. Wrzucamy do wrzącej i posolonej wody. Gotujemy ok. 7 minut, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na sicie.
  3. Makaron sojowy tniemy nożyczkami, łączymy z drobno pokrojonymi szparagami, octem ryżowym, Srirachą i miodem.
  4. Szparagi przecinamy wzdłuż na pół, ogórka i kapustę kroimy w paseczki, awokado i chilli w plasterki, orzeszki ziemne drobno siekamy.
  5. Na suchej patelni (polecam do tego żeliwną) podsmażamy pokrojone w paski halloumi.

Rollujemy:

  1. Do głębokiego talerza nalewamy gorącą wodę.
  2. Papier ryżowy moczymy przez mniej więcej 20 sekund.
  3. Przekładamy na ściereczkę. Na środku papieru kładziemy ulubione dodatki.
  4. Zaginamy boki z prawej i lewej strony. Następnie zawijamy od dołu ku górze tworząc roladkę.
  5. Czynność powtarzamy.
  6. Spring rolls podajemy z sosem orzechowym.

Zdjęcie - Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kimchi z kapusty pekińskiej. Naturalny probiotyk!
1

Kimchi z kapusty pekińskiej. N…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kuchnia dla zabieganych: Dorsz z salsą z mango, awokado i pomidorków koktajlowych
1

Kuchnia dla zabieganych: Dorsz…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – Murgh Kari
1

Indyjskie curry z kurczakiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Kaczka po tajsku z makaronem ryżowym

Kaczka po tajsku z makaronem r…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
1

Spiralne ciasto z pokrzywą i f…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wytrawne gofry z cheddarem i boczkiem

Wytrawne gofry z cheddarem i b…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Burgery wołowe
1

Burgery wołowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!