Sałatka z ryżem i krewetkami

Sałatka z ryżem i krewetkami

Zdjęcie - Sałatka z ryżem i krewetkami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W Irlandii wybory zawsze odbywają się w piątki. Wczoraj głosowaliśmy w wyborach lokalnych, do europarlamentu a także odbyło się referendum. Jako obywatele jednego z krajów Unii Europejskiej mamy prawo do oddania głosu w wyborach lokalnych i do parlamentu europejskiego, z czego oczywiście się cieszymy i obowiązkowo idziemy co 5 lat do urny wyborczej.

Muszę przyznać, że z większą ekscytacją podchodzę tutaj do lokalnych wyborów niż w kraju. W Katowicach, skąd pochodzę, kandytatów zawsze były całe tłumy, praktycznie nikogo z nich zazwyczaj nie znałam, więc głosowało się trochę po omacku, stawiając krzyżyk na ryzyk-fizyk. A teraz, kiedy mieszkam na wsi, muszę zdecydować, kto z moich kolegów i koleżanek startujących w wyborach sprawdzi się najlepiej. Na szczęście w Irlandii jest inny system oddawania głosów. W kraju jest jeden głos – jeden wybór, a tutaj jeden głos – wiele wyborów. W praktyce możemy głosować na tylu kandydatów, na ilu mamy ochotę, a głosujemy przyznając im miejsca. Pierwsze oczywiście jest najbardziej pożądane. Dylemat ogranicza się więc do tego, komu przyznać pierwsze, a komu drugie, trzecie i tak dalej miejsce, jeśli lubimy większą ilość kandydatów.

Z wyborów najbardziej cieszyła się Króliczka, która miała dzień wolny, jako że szkoła pełni funkcję lokalu wyborczego. Chomiczek też się cieszył, że będzie miał siostrę dla siebie od razu po powrocie z przedszkola. A matka ucieszyła się z pogodnej aury, bo dzięki temu dzieci wyszalały się na dworze i wieczorem nie marudziły zbyt mocno podczas codziennego rytuału zaganiania ich do łóżek. Ale kiedy spędza się czas z dziećmi poza domem, nie ma go zbyt wiele na wymyślne gotowanie. Stąd szybka sałatka z ryżu gotowanego w pomidorach i krewetek. Szybka, prosta, ale bardzo dobra!

Zdjęcie - Sałatka z ryżem i krewetkami | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SAŁATKA Z RYŻEM I KREWETKAMI
  • 100 g ryżu
  • 2-3 łyżki purée z pomidorów
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej do dań pomidorowych (al pomodoro) lub innej mieszanki ziołowej
  • 1 cukinia
  • 250 g krewetek (mogą być mrożone)
  • mieszanka liści sałatowych
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Krewetki rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Ryż gotujemy w wodzie zmieszanej z purée z pomidorów i przyprawą do dań pomidorowych. Cukinię kroimy w kostkę. Myjemy i osuszamy liście sałaty i bazylię.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy krewetki, dodajemy cukinię i jeszcze chwile smażymy razem. Doprawiamy sola i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany ryż i porwane na kawałki liści bazyli. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na talerzach układamy sałatę, a na nich ryż z krewetkami. Podajemy od razu.

(moja wersja przepisu z „Good Food” May 2002) Advertisements

Kategorie przepisów