Sałatka z ryżem i krewetkami
W Irlandii wybory zawsze odbywają się w piątki. Wczoraj głosowaliśmy w wyborach lokalnych, do europarlamentu a także odbyło się referendum. Jako obywatele jednego z krajów Unii Europejskiej mamy prawo do oddania głosu w wyborach lokalnych i do parlamentu europejskiego, z czego oczywiście się cieszymy i obowiązkowo idziemy co 5 lat do urny wyborczej.
Muszę przyznać, że z większą ekscytacją podchodzę tutaj do lokalnych wyborów niż w kraju. W Katowicach, skąd pochodzę, kandytatów zawsze były całe tłumy, praktycznie nikogo z nich zazwyczaj nie znałam, więc głosowało się trochę po omacku, stawiając krzyżyk na ryzyk-fizyk. A teraz, kiedy mieszkam na wsi, muszę zdecydować, kto z moich kolegów i koleżanek startujących w wyborach sprawdzi się najlepiej. Na szczęście w Irlandii jest inny system oddawania głosów. W kraju jest jeden głos – jeden wybór, a tutaj jeden głos – wiele wyborów. W praktyce możemy głosować na tylu kandydatów, na ilu mamy ochotę, a głosujemy przyznając im miejsca. Pierwsze oczywiście jest najbardziej pożądane. Dylemat ogranicza się więc do tego, komu przyznać pierwsze, a komu drugie, trzecie i tak dalej miejsce, jeśli lubimy większą ilość kandydatów.
Z wyborów najbardziej cieszyła się Króliczka, która miała dzień wolny, jako że szkoła pełni funkcję lokalu wyborczego. Chomiczek też się cieszył, że będzie miał siostrę dla siebie od razu po powrocie z przedszkola. A matka ucieszyła się z pogodnej aury, bo dzięki temu dzieci wyszalały się na dworze i wieczorem nie marudziły zbyt mocno podczas codziennego rytuału zaganiania ich do łóżek. Ale kiedy spędza się czas z dziećmi poza domem, nie ma go zbyt wiele na wymyślne gotowanie. Stąd szybka sałatka z ryżu gotowanego w pomidorach i krewetek. Szybka, prosta, ale bardzo dobra!
SAŁATKA Z RYŻEM I KREWETKAMI- 100 g ryżu
- 2-3 łyżki purée z pomidorów
- 2 łyżki przyprawy włoskiej do dań pomidorowych (al pomodoro) lub innej mieszanki ziołowej
- 1 cukinia
- 250 g krewetek (mogą być mrożone)
- mieszanka liści sałatowych
- garść liści bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Krewetki rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Ryż gotujemy w wodzie zmieszanej z purée z pomidorów i przyprawą do dań pomidorowych. Cukinię kroimy w kostkę. Myjemy i osuszamy liście sałaty i bazylię.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy krewetki, dodajemy cukinię i jeszcze chwile smażymy razem. Doprawiamy sola i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany ryż i porwane na kawałki liści bazyli. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na talerzach układamy sałatę, a na nich ryż z krewetkami. Podajemy od razu.
(moja wersja przepisu z „Good Food” May 2002) Advertisements