Gofry bananowe
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszne gofry bananowe. Są chrupiące, delikatne, idealne na śniadanie i nie tylko. Posmakują Wam na pewno, nie musimy do nich dodawać cukru, bo całą słodycz dają banany. Z podanego przepisu wychodzi około 8 sztuk to na dużej gofrownicy. Jeśli macie do mniejszych gofrów to wyjdzie na pewno więcej :-) Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 2 większe banany
- sok z 1 cytryny
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Banany obieramy i wrzucamy do misy miksera, dodajemy sok z cytryny i rozgniatamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do bananów i miksujemy.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Do bananów i żółtek dodajemy resztę składników: mleko, olej i miksujemy. Jak składniki się połączą to dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Gofrownice rozgrzewamy, ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry do zrumienienia się. U mnie około 7-8 minut.
Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, posypane cukrem pudrem, z owocami. Smacznego :-)