Gofry wytrawne – kukurydziane
Chcesz odstawić mąkę pszenną ? A chleb bez glutenu nie bardzo Ci smakuje ? Jest na to rada – domowe gofry z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej czy ryżowej ?
Możesz je zajadać na śniadanie lub kolację, z jajkiem sadzonym, serem i zieleniną. My lubimy sałatkę typu guacamole z awokado, pomidorem i czerwoną cebulką. Oprócz awokado, możesz dodać do niej to co lubisz lub po prostu, co masz w lodówce – pomidor, ogórek, szczypiorek, ser feta. Smacznego ?
Składniki na wytrawne gofry kukurydziane
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej ( może być lekka przewaga mąki kukurydzianej )
- 1/3 szkl. maślanki
- 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- sól i pieprz na koniec łyżeczki
- spora szczypta papryczki chili w płatkach
- olej do smarowana gofrownicy
Do miseczki daj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i maślankę, pomieszaj. Na koniec, dodaj białka ubite z solą na sztywną pianę. Dopraw masę płatkami chili i odrobiną pieprzu.
Gotowa masa, powinna mieć konsystencję płynnego budyniu.
Gofrownicę rozgrzej, posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż kilka minut, do zrumienienia. Gotowe gofry, daj na kratkę do osuszenia.
Składniki na guacamole
- 1/2 awokado pokrojone na mniejsze kawałki
- 1/2 cebulki czerwonej pokrojonej w piórka
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- sól i pieprz do smaku
Awokado skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć widelcem z czosnkiem. Dodaj resztę składników i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego ?