Tort z truskawkami i bitą śmietaną
Tort z truskawkami i bitą śmietaną to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu tort w sam raz na Dzień Mamy, czy jakąkolwiek inną okazję. Podstawą ciasta jest maślany biszkopt genueński, który nie potrzebuje dodatkowego nasączania — jest mięciutki, pulchny i bardziej mokry niż tradycyjny i w dodatku pięknie pachnie. Różnica tkwi w innym sposobie ubijania jajek w całości z cukrem, bez rozdzielania żółtek od białek oraz w dodatku masła. Biszkopt genueński jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak ważne jest, aby najpierw podgrzać jajka w ciepłej wodzie, a po ubiciu piany bardzo delikatnie łączyć ją z mąką, aby nie opadł. Tort przełożyłem klasyczną bitą śmietaną z dodatkiem mascarpone, który sprawia, że jest bardziej sztywna, łatwiej się ją rozsmarowuje i nie podchodzi tak szybko wodą oraz domową konfiturą truskawkową, zagęszczoną agarem. W wersji ekspresowej można również skorzystać z gotowego gęstego dżemu. Urok tego tortu tkwi w niestandardowym sposobie jego składania. Bitą śmietaną smarujemy tylko brzegi każdego biszkoptu za pomocą szprycy, a środek wypełniamy konfiturą, dzięki czemu po przekrojeniu ciasto wspaniale wygląda. Taki tort z truskawkami, możecie nawet upiec poza sezonem na świeże owoce, ale teraz w szczególności będzie wspaniale smakował. ?
Tort z truskawkami i bitą śmietaną Łukasz
Tort z truskawkami i bitą śmietaną to pomysł na szybki i bardzo prosty w przygotowaniu tort w sam raz na Dzień Mamy,…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 40 minut 40 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Biszkopt genueński:
- 6 jajek (rozmiar L)
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 g masła
Konfitura truskawkowa*:
- 750 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka agaru lub żelatyny (można pominąć, ale tort łatwiej wtedy kroi)
Bita śmietana:
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- garść truskawek
- sproszkowane jadalne złoto (opcjonalnie)
- 1 pokruszona beza
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt genueński
- Jajka wstaw do ciepłej, lecz nie gorącej wody na kwadrans. Kolejno wbij je misy miksera, wsyp cukier i ubijaj przez około 8-10 minut do powstania gęstej piany.
- Obie mąki przesiej i wymieszaj ze sobą. Dodawaj je powoli do masy jajecznej w kilku turach, powoli mieszając masę łyżką (o tym, jak mieszać jajka z mąką przeczytasz tutaj).
- Masło roztop i ostudź, powoli wlewaj je do ciasta, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj (jeśli używasz cukru waniliowego, dodaj go na samym początku). Ciasto przelej do formy o średnicy 20-23 cm ( u mnie 20 cm) pokrytej od spodu papierem do pieczenia.
- Biszkopt piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka. Ostudź powoli w piekarniku, uchylając drzwiczki.
- Wystudzony biszkopt oddziel od formy delikatnie nożem, wyjmij i pokrój na 4 blaty.
Konfitura truskawkowa
- Truskawki umyj, osusz i obierz z szypułek. Wstaw je do rondelka, delikatnie rozgnieć i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty dżem.
- Agar rozprowadź w 30 ml wrzącej wody, a następnie wlej do truskawek i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli używasz żelatyny, wlej najpierw odrobinę zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozprowadź we wrzątku i wlej do truskawek. Żelatyny już nie gotuj. Truskawki ostaw do przestudzenia.
Bita śmietana
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier puder oraz ser mascarpone.
- Połowę bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką. Możesz również użyć plastikowego woreczka i zrobić w nim otwór o średnicy ok. 1 cm.
Składanie tortu
- Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Na brzegach wyciśnij szprycą krem, a środek posmaruj kilkoma łyżkami konfitury truskawkowej i wyrównaj. Przykryj kolejną warstwą biszkoptu i czynność powtórz.
- Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą bitą śmietaną i wyrównaj krem szpatułką.
- Przygotuj rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki, napełnij bitą śmietaną i wyciśnij rozety na wierzchu tortu.
- Tort udekoruj truskawkami, które możesz dodatkowo posypać jadalnym złotem oraz pokruszoną bezą.
- Gotowy tort wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokrój na porcje.
UWAGI
*W wersji ekspresowej można użyć również gęstej konfitury lub dżemu.