Ciasto jogurtowe z owocami
Leciutkie ciasto na biszkopcie z masą jogurtową, letnimi owocami i galaretką. Trochę uwagi i skupienia, wymaga przygotowanie masy jogurtowej. Z owoców wybierz truskawki, brzoskwinie, borówki, banany. Pamiętaj, że galaretka z owocami kiwi, mango i ananasa nie stężeje, ponieważ zawierają one enzymy rozkładające białko.
To ciasto jogurtowe jest mocno orzeźwiające, dobrze się kroi na porcje, idealnie sprawdzi się na letni deser, czy słodki prezent na Dzień Matki ?
Składniki na biszkopt- 3 większe jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/3 szkl. cukru
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubij na pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj stopniowo żółtka i ponownie ubijaj na małych obrotach, do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca.
Na koniec dodaj przesiane mąki i delikatnie połącz składniki. Na dno tortownicy o średnicy 25 cm, wyłóż papier do pieczenia. Masę przełóż do tortownicy i piecz około 35 minut w temp. 175 stopni. Wyjmij i wystudź w foremce.
Składniki na masę jogurtową- 800 g gęstego jogurtu greckiego w temp. pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki zimnej wody
Jogurt w temp. pokojowej przełóż do miseczki, dodaj cukier i dokładnie pomieszaj.
Żelatynę dokładnie rozpuść w zimnej wodzie, w metalowym garnuszku i odstaw na 10 minut. Kiedy żelatyna lekko zastygnie, delikatnie ją pogrzej, krótko na bardzo małym ogniu. Powinna być płynna, nie gorąca.
Do żelatyny, dodaj 4 łyżki jogurtu w temp. pokojowej, pomieszaj rózgą kuchenną i dodaj do reszty jogurtu. Całość dokładnie pomieszaj.
Na wystudzony biszkopt, daj masę jogurtową. Ciasto daj do lodówki.
Składniki na galaretkę- 1 galaretka owocowa ( u mnie wiśniowa )
- owoce ( borówki, brzoskwinie, truskawki )
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu i odłóż do schłodzenia.
Kiedy masa jogurtowa zastygnie, wyłóż kawałki owoców i wylej mocno schłodzoną ( półpłynną ) galaretkę. Ciasto daj do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego ?
Uwagi – jeżeli dodasz żelatynę do zimnego jogurtu, mogą zostać małe grudki. Taką masę, możesz uratować, delikatnie ją podgrzewając do temp. 35 stopni. Podgrzewając, należy masę intensywnie mieszać rózgą kuchenną.