Szparagi w cieście francuskim

Sezon szparagowy w pełni, a ja co roku czekam na ten czas z utęsknieniem. Mogłabym je jeść na śniadanie obiad i kolacją. Mam długą listę swoich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Dziś mam dla Was propozycję wiosennej przystawki. Co powiecie na zielone szparagi otulone szynką parmeńską i ciastem francuskim? To efektowna i prosta przekąska na imprezę/urodziny/przyjęcie. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
ok. 150 g ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
cienko pokrojona szynka, np. suszona parmeńska lub gotowana
tarty ser, np. parmezan, żółty, mozzarella
jajko
sezam

Przygotowanie:
Szparagi płuczemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce, które wyrzucamy. Pozostałe łodyżki obtaczamy w oliwie. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Wycinamy kwadraty z ciasta i układamy je na blaszce do pieczenia. Przykrywamy plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po skosie, układamy po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem. Najpierw owijamy szynkę wokół szparagów, a następnie dokładnie zlepiamy ciasto pośrodku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.

Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Minitarty z ricottą i szparagami
1

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szparagi w cieście francuskim
1

Szparagi w cieście francuskim

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Botwinka z mlekiem kokosowym
1

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Klopsiki szwedzkie
1

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Bulgur z bobem i ziołami

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Panzanella z ogórkami i mozzarellą

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy