Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem

Cześć,

Wczorajsze nocne pieczenie dedykowane jest jednej z inspiracji znalezionych na blogu Kwestia smaku. W ramach walki z szarugą za oknem i jesiennym przygnębieniem, zapraszam Was na marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem.

Zdjęcie - Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 6 muffinek):

  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel olejku waniliowego lub łyżka domowego ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Zdjęcie - Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Składniki ma marchewkowe rurki:

  • 12 pasków z marchewki (wyciętych obieraczką do warzyw)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

Zdjęcie - Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-off:

  • Obieramy marchewki. Odkrajamy obieraczką do warzyw 12 pasków na marchewkowe rurki. Resztę marchewek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Do startej marchewki dodajemy olej, skórkę startą z jednej pomarańczy, cukier puder, olejek waniliowy i jajka. Całość miksujemy aż do uzyskania w miarę jednorodnej masy.
  • W drugiej misce mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami (sól, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa). Dodajemy mieszankę do masy z marchewką. Łączymy składniki mieszając łyżką.
  • Przelewamy masę do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy wnętrze muffinek jest już suche).
  • Po upieczeniu muffinki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
  • Przygotowujemy lukier mieszając sok z pomarańczy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nim muffinki gdy tylko ostygną.
  • Aby przygotować marchewkowe rurki należy paski marchewki wrzucić do gotującej się wody z cukrem i gotować je na małym ogniu, bez przykrycia przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Po czym rozkładamy paski na kracie i zostawiamy na około 15 minut. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rurki (aby je uzyskać możemy paski owinąć wokół trzonka łyżki i delikatnie zsunąć). Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 105 stopni. Ważne aby rurki nałożyć na świeży lukier tak, aby się lepiej trzymały.

Smacznego!

Gosia

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bakłażany marynowane w oliwie. Smaki lata

Bakłażany marynowane w oliwie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Pleśniak z czerwonymi porzeczk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naan na maślance

Naan na maślance

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i be…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Podwójnie czekoladowe muffinki pełnoziarniste

Podwójnie czekoladowe muffinki…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Miękkie ciasteczka owsiane z rodzynkami

Miękkie ciasteczka owsiane z r…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gofry bananowe
1

Gofry bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Gofry belgijskie / Gofry na drożdżach

Gofry belgijskie / Gofry na dr…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, krus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!