Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem
Cześć,
Wczorajsze nocne pieczenie dedykowane jest jednej z inspiracji znalezionych na blogu Kwestia smaku. W ramach walki z szarugą za oknem i jesiennym przygnębieniem, zapraszam Was na marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem.
Składniki (na 6 muffinek):
- 2 średnie marchewki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropel olejku waniliowego lub łyżka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka starta z jednej pomarańczy
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Składniki ma marchewkowe rurki:
- 12 pasków z marchewki (wyciętych obieraczką do warzyw)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru kryształu
Making-off:
- Obieramy marchewki. Odkrajamy obieraczką do warzyw 12 pasków na marchewkowe rurki. Resztę marchewek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do startej marchewki dodajemy olej, skórkę startą z jednej pomarańczy, cukier puder, olejek waniliowy i jajka. Całość miksujemy aż do uzyskania w miarę jednorodnej masy.
- W drugiej misce mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami (sól, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa). Dodajemy mieszankę do masy z marchewką. Łączymy składniki mieszając łyżką.
- Przelewamy masę do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy wnętrze muffinek jest już suche).
- Po upieczeniu muffinki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
- Przygotowujemy lukier mieszając sok z pomarańczy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nim muffinki gdy tylko ostygną.
- Aby przygotować marchewkowe rurki należy paski marchewki wrzucić do gotującej się wody z cukrem i gotować je na małym ogniu, bez przykrycia przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Po czym rozkładamy paski na kracie i zostawiamy na około 15 minut. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy rurki (aby je uzyskać możemy paski owinąć wokół trzonka łyżki i delikatnie zsunąć). Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 105 stopni. Ważne aby rurki nałożyć na świeży lukier tak, aby się lepiej trzymały.
Smacznego!
Gosia