Sernik szachownica
Moja miłość do serników nigdy się nie skończy i jestem o tym święcie przekonana!
Dziś kolejny sernik zagościł w mojej kuchni, a co za tym idzie na blogu!
Delikatna masa serowa połączona z kakaowym ciastem tworzy pyszną „szachownicę”, której nikt się nie oprze.
Wygląda smakowicie i smakuje rewelacyjnie!
Robi się go błyskawicznie i zawsze się udaje.
Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×26 )
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* maka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 40 g
* proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
* cukier – 3/4 szkl
* kakao – 2 czubate łyżki
* mleko – 3 łyżki
* sol – 1 szczypta
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony – 1,2 kg
* jajko – 5 szt
* cukier – 1 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka
* masło – 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z solą, powoli wsypujemy cukier, miksujemy na puch.
Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao, ponownie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut/180C. Studzimy.
MASA SEROWA:
Masło ucieramy z żółtkami cukrami na puszystą masę, dodajemy do zmielonego sera, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy krotko, do połączenia składników.
Dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt dzielimy na 8 równych długich pasków.
4 szt układamy na blasze ( wyłożonej papierem ) zachowując równe odstępy.
Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową.
Na masę serową układamy pozostałe 4 paski ciasta,a a przestrzenie ponownie wypełniamy masą ( ma powstać szachownica ).
Pieczemy ok. 50 minut/180C ( góra-dół, bez termoobiegu ).
Uwaga! Wierch biszkoptów lubi si przypiekać! Możemy temu zapobiec przykrywając ciasto folią aluminiową.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!