Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich)

Zdjęcie - Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta jesień za oknem powoduje,  że mam wielką ochotę na szeroko pojęty „comfort food”. Ciągnie mnie do wszystkiego co ciepłe, zapiekane, najchętniej z dużą ilością sera ;) Idąc tym krokiem już blisko do dzisiejszego przepisu. Jedna z amerykańskich klasyk (Grilled Cheese Sandwich).

Zdjęcie - Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dwie kromki usmażonego na maśle, na złoto chleba. Pomiędzy nimi warstwa rozpływającego się sera. Nie liczymy kalorii. Tu liczy się tylko przyjemność. Żeby ją spotęgować, dodałam na wierzchu kanapek sadzone jajko polane ostrym sosem chili i szczypior. W takiej formie grillowana kanapka z serem staje się wręcz małym obiadem.

Zdjęcie - Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do środka najlepiej użyć dobrego cheddara (ja wymieszałam go z odrobiną mozzarelli, żeby jeszcze rozkoszniej się ciągnął). Odpuśćcie też sobie pieczywo tostowe, ta kanapka smakuje najlepiej przyrządzona z dwóch solidnych kromek dobrego chleba na zakwasie.

Zdjęcie - Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję proporcje na 2 kanapki.

Składniki:
  • chleb (najlepiej pszenny na zakwasie) - 4 grube kromki
  • masło - 1-2 łyżki
  • cheddar - 4 plastry
  • mozzarella - 1/2 kuli
  • jajko sadzone - 2 sztuki, opcjonalnie
  • sos chili, szczypioer, pieprz - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

Do przygotowania grillowanych kanapek z serem najlepiej użyć żeliwnej patelni, choć zwykła nieprzywierająca też się nada.

Kromki chleba posmaruj masłem.

Rozgrzej patelnię i ułóż na niej dwie kromki masłem do dołu. Na chlebie ułóż oba rodzaje sera i przykryj drugą kromką, tym razem masłem do góry i smaż na małym ogniu, aż spód ładnie się zarumieni. Przełóż na drugą stronę i ponownie usmaż. Możesz w trakcie smażenia lekko docisnąć łopatką kanapkę do dna- będzie bardziej chrupiąca.

Kanapki podawaj na gorąco, np. z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na białkach – babka waniliowa
1

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
2

Sałatka z jajkami, groszkiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl pomidorowy z selerem

Koktajl pomidorowy z selerem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl owocowo - warzywny

Koktajl owocowo - warzywny

Beti Beti
kruche babeczki

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z młodej kapusty – tyrolska

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewki i jabłka

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu