Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy

Zdjęcie - Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są pewne sprawy, których nie warto przekładać na potem. Ale to co na pewno warto przekładać to cieniutkie naleśniki kremem czekoladowo-orzechowym. Gdy masa między masą naleśników odpowiednio się nawarstwi powstanie z tego tort!

W niedzielę najsłodsza dziewczyna w kosmosie - babulka Ulka obchodziła imieniny. Jest takim słodziakiem, że zasługuje na wszystko co najsłodsze i najlepsze. Gdyby robić podsumowanie mojego życia przed 30stką, to co mi się na pewno udało to przepis na naleśniki, dlatego usmażyłam dla niej cały stos. Wiadomo, że najlepsze naleśniki są z Nutellą i bananem. Postanowiłam zrobić domową wersję kremu. Niestety sklepy były pozamykane, nie dostałam orzechów laskowych, dlatego podprażyłam włoskie. A czekoladowo-orzechową masą przełożyłam masę naleśników. Początkowo nie planowałam szykować przepisu na burczymiwbrzuchu, ale tort budził w obserwatorach na Instagramie sporo namiętności, zatem przygotowałam recepturę. Niech tort w waszych domach zagości!

Zdjęcie - Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladowo-orzechowy tort naleśnikowy

  • 20 naleśników z tego przepisu (podwójna porcja)
Domowa "Nutella"

  • 300 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki miodu
Dodatkowo do przełożenia:

  • powidła lub konfitura wiśniowa
  • banan
Wierzch:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • orzechy włoskie
  • suszone plastry banana
Krem:
  1. Wrzucamy na suchą patelnię orzechy, prażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zarumienią. Przerzucamy je do malaksera, dodajemy kremówkę i miksujemy kilka minut na gładką masę.
  2. W tym czasie w kąpieli wodnej (w miseczce nad rondlem z gotującą się wodą) rozpuszczamy połamaną czekoladę, studzimy.
  3. Do zmiksowanych orzechów dodajemy miód i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.
Tort:
  1. Naleśniki przekładamy kremem czekoladowo-orzechowym, co kilka warstw dodatkowo dekorujemy plastrami bananów.
  2. Dla przełamania smaków można także jeden lub dwa naleśniki posmarować powidłami/konfiturą wiśniową.
  3. Gotowy tort delikatnie rozpłaszczamy, aby masa między naleśnikami się równo rozłożyła.
Wierzch:
  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę z masłem.
  2. Jeszcze ciepłą czekoladą oblewamy z wierzchu i po bokach naleśniki. Dekorujemy suszonymi bananami i posiekanymi drobno orzechami.
  3. Tort przed podaniem wkładamy do zamrażalnika na 30 minut lub do lodówki na minimum godzinę.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Gęsty sos czekoladowy bez cukru

Gęsty sos czekoladowy bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
1

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
2

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)
1

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z sałaty lodowej z fetą i żurawiną
2

Sałatka z sałaty lodowej z fet…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z selera (z orzechami i rodzynkami)
1

Surówka z selera (z orzechami…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z roszponką, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
2

Surówka z roszponką, szparagam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu