Pumpkin pie - tarta dyniowa

Zdjęcie - Pumpkin pie - tarta dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pumpkin pie to kultowe amerykańskie ciacho. W Stanach Zjednoczonych dyniową tartę wypieka się tradycyjnie z okazji Święta Dziękczynienia oraz Halloween. Jednak ja uważam, że sezon na pomarańczowe kule jest wystarczającym powodem, żeby ją przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać mieszankę do piernika. Gotową tartę dyniową uwielbiam dekorować bitą śmietaną i obsypywać obficie cynamonem. Dla pełni szczęścia możecie postawić sobie jeszcze obok kubek z pumpin spice latte. Z takim zestawem żadna jesień nam niestraszna! :D
Zdjęcie - Pumpkin pie - tarta dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na tartę dyniową o średnicy 26-30 cm


Kruchy spód:

  • 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli morskiej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30-60 ml mleka

Bita śmietana:
  • 250 ml śmietany kremówki 36 %
  • 50 g cukru pudru
  • cynamon do posypania
Nadzienie dyniowe:
  • 1 kg dyni
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 125 ml śmietany kremówki 36 %
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków




* PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na godzinę do lodówki.
Nadzienie dyniowe Dynię przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój na plastry. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości, ok. 30-40 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
Upieczone kawałki dyni oddziel od skórki i zmiksuj na purée. Następnie wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Zmiksuj ponownie, aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji.
Z lodówki wyjmij kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Tartę dyniową wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przybranie Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Za pomocą szprycy wyciśnij bitą śmietanę na ostudzony placek i posyp go cynamonem. Gotową tartę dyniową przechowuj w lodówce lub podawaj od razu.
*

Zdjęcie - Pumpkin pie - tarta dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pumpkin pie - tarta dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pumpkin pie - tarta dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pumpkin pie - tarta dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

American Pancakes – Naleśniki amerykańskie

American Pancakes – Naleśniki…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Amerykańska szarlotka - Apple pie
2

Amerykańska szarlotka - Apple…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich)

Grillowane kanapki z serem (Gr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brownie z morelami
1

Brownie z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka gyros z makaronem

Zapiekanka gyros z makaronem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jajecznica ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grillowane szparagi z sosem czosnkowym i grzankami

Grillowane szparagi z sosem cz…

aronia aronia
Wiem co jem

Sałatka z musztardowym dressingiem

Sałatka z musztardowym dressin…

napiecyku napiecyku
napiecyku