Jabłecznik na miodowym cieście
Przepisów na jabłecznik czy szarlotkę jest cała masa. Co dom, to własna receptura i ciężko tu być kreatywnym.
Ale postanowiłam połączyć masę jabłkową z ciastem miodowym.
I szczerze mówiąc fajnie i smacznie to wyszło.
Winne, lekko kwaskowate jabłka połączone z miodowym ciastem uzupełniają się idealnie.
A mój ostatni przepis na jabłecznik to:
Forma: okrągła forma o średnicy 20 cm
Składniki:
Ciasto miodowe: (dwa blaty)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki miodu
100 g masła
szczypta soli
Masa jabłkowa:
6 średnich kwaskowych jabłek
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę.
- Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (wygodnie będzie mikserem) i jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie nadawało się do rozwałkowania, to należy podsypać mąką.
- Ciasto podziel na dwie części każdą rozwałkuj na kształt blaszki. Przełóż na blaszkę i piecz około 10 minut, lub do zarumienienia. Odłóż ciasta do ostygnięcia.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i przełóż na patelnię. Podlej wodą, około 1/2 szklanki wody. Dodaj wanilię i duś pod przykryciem. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i dodaj ją do miękkich już jabłek. Dokładnie wymieszaj i wylej masę jabłkową do wystudzony spód. Przykryj kolejnym ciastem. Po ostudzeniu ciasta, wstaw ciasto do lodówki.