Jabłecznik na miodowym cieście

Jabłecznik na miodowym cieście

Przepisów na jabłecznik czy szarlotkę jest cała masa. Co dom, to własna receptura i ciężko tu być kreatywnym.

Ale postanowiłam połączyć masę jabłkową z ciastem miodowym.

I szczerze mówiąc fajnie i smacznie to wyszło.

Winne, lekko kwaskowate jabłka połączone z miodowym ciastem uzupełniają się idealnie.

A mój ostatni przepis na jabłecznik to:

Jabłka na kruchym

Zdjęcie - Jabłecznik na miodowym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłecznik na miodowym cieście

Forma: okrągła forma o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto miodowe: (dwa blaty)

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2  szklanki cukru

1 jajko

2 łyżki mleka

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka ekstraktu z wanilii

2 łyżki miodu

100 g masła

szczypta soli

Masa jabłkowa:

6 średnich kwaskowych jabłek

2 łyżki ekstraktu z wanilii

1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę.
  2. Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (wygodnie będzie mikserem) i jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie nadawało się do rozwałkowania, to należy podsypać mąką.
  3. Ciasto podziel na dwie części każdą rozwałkuj na kształt blaszki. Przełóż na blaszkę i piecz około 10 minut, lub do zarumienienia. Odłóż ciasta do ostygnięcia.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i przełóż na patelnię. Podlej wodą, około 1/2 szklanki wody. Dodaj wanilię i duś pod przykryciem. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i dodaj ją do miękkich już jabłek. Dokładnie wymieszaj i wylej masę jabłkową do wystudzony spód. Przykryj kolejnym ciastem. Po ostudzeniu ciasta, wstaw ciasto do lodówki.

Zdjęcie - Jabłecznik na miodowym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłecznik na miodowym cieście

Zdjęcie - Jabłecznik na miodowym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłecznik na miodowym cieście

Kategorie przepisów