Curry kokosowe ze słodkimi ziemniakami i cieciorką
Dyskusje na temat bezmięsnych obiadów odbywają się u nas co i rusz. Zwykle przeważała szalę opcja mięsna, ale ostatnio latorośl stwierdziła, że mięso w obiedzie jej nie jest potrzebne. Dlatego od razu następnego dnia przygotowałam to curry kokosowe. Szanowny mięsożerca spróbował i stwierdził, że jest dobre!!!
Curry kokosowe z batatami i cieciorką - składniki:
- 1 mała cebula,
- 2 duże bataty,
- 1 duża marchew,
- 1 łyżeczka curry w proszku,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz
curry kokosowe z batatami i cieciorką - przepis
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki. Po 5 minutach dodaj bataty pokrojone w kostkę oraz curry. Po kolejnych 5 minutach wlej mleczko kokosowe, bulion, dopraw solą i pieprzem i duś 20 minut. W połowie tego czasu dodaj groszek. Podawaj z ryżem lub komosą ryżową (quinoa).