Słonecznikowa nutella
Bardzo smaczna, z mnóstwem witamin, dawka energii, i zwyczajnie zdrowa.
W zasadzie to nie jadłam jeszcze tak dobrego zamiennika nutelli.
Awokado jest tutaj składnikiem opcjonalnym.
I uprzedzam, ze jest uzależniająca.
Porcji: 1 słoiczek około 300 ml
Skladniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki miodu/ syropu z agawy/ syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego/ awokado
1/3 szklanki mleka roslinnego
Sposob przygotowania:
1. Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika, sezamu i orzechów laskowych.
2. Miksujemy ziarna, najlepiej partiami, na dość gładki krem, ale jak będą grudki to tez nie przeszkadza to w smaku. Jakby sie dopatrzeć na moim zdjęciu, to konsystencja jest lekko grudkowata.
3. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
4. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, to nie ma co sie martwić. Krem przechowujemy w lodowce i po schłodzeniu na pewno stężeje.