Słonecznikowa nutella

Słonecznikowa nutella

Bardzo smaczna, z mnóstwem witamin, dawka energii, i zwyczajnie zdrowa.

W zasadzie to nie jadłam jeszcze tak dobrego zamiennika nutelli.

Awokado jest tutaj składnikiem opcjonalnym.

I uprzedzam, ze jest uzależniająca.

Zdjęcie - Słonecznikowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słonecznikowa nutella

Porcji: 1 słoiczek około 300 ml

Skladniki:

1 szklanka ziaren słonecznika

1/2 szklanki ziaren sezamu

1/3 szklanki orzechów laskowych

1/4 szklanki kakao

1/3 szklanki miodu/ syropu z agawy/ syropu klonowego

1 łyżka oleju kokosowego/ awokado

1/3 szklanki mleka roslinnego

Sposob przygotowania:

1. Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika, sezamu i orzechów laskowych.

2. Miksujemy ziarna, najlepiej partiami, na dość gładki krem, ale jak będą grudki to tez nie przeszkadza to w smaku. Jakby sie dopatrzeć na moim zdjęciu, to konsystencja jest lekko grudkowata.

3. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.

4. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, to nie ma co sie martwić. Krem przechowujemy w lodowce i po schłodzeniu na pewno stężeje.

Kategorie przepisów