Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella

Lubicie jesienne przetwory? Wszyscy pewnie już znają czeko-śliwkę, czyli śliwkową, zdrową nutellę – bo te powidła w smaku przypominają delikatni właśnie ten popularny czekoladowo – orzechowy krem. O ile nutelli nie lubię (tak, wiem, jestem chyba jedyną osobą na świecie!), to czekoladowe powidła śliwkowe mogłabym wyjadać ze słoika łyżką i nigdy mi się nie znudzą. A już rozsmarowane na świeżym, upieczonym w domu chlebie to istna poezja..i tak najczęściej znika pół bochenka. Moje powidła nieco urozmaiciłam, dodając im jesiennego akcentu. Bo oprócz śliwek i kakao, znajdziecie w nich też dynię. I oto przed Państwem – czekośliwka dyniowa! Ta dam!

Zdjęcie - Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdrowa nutella śliwkowa z dynią

Dlaczego wszyscy porównują czekośliwkę do nutelli? Może rzeczywiście delikatne podobieństwo jest, ale jak dla mnie smakowo wygrywa ta zdrowa wersja. Bardziej chodzi chyba o to, że to świetny zamiennik popularnego, przesłodzonego i pełnego oleju palmowego kremu. Taka fit konfitura czekoladowa. Skład to tylko owoce i kakao, a dodając dynię zyskujemy dodatkowo ciekawszy smak i kilka innych wartościowych składników. To co? Wybieracie nutellę czy chcecie dowiedzieć się jak zrobić czekośliwkę fit?

Przepis na ten dżem jest niesamowicie prosty, a najwięcej zachodu w wykonaniu zajmuje wypestkowanie śliwek. Domowa czekośliwka bez cukru jest najlepsza – naprawdę nie ma po co dosładzać słodkich owoców, tym bardziej, że w tej wersji słodzimy je również dynią. A w ten sposób powidła mają mniej kalorii, co oznacza, że można zjeść ich więcej. Fajnie, co?

Zdjęcie - Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekośliwka dyniowa – jak to się robi?Ilość porcji: ok. 3-4 słoikiSkładniki:

2 kg śliwek węgierek

½ małej dyni hokkaido

2 łyżki prawdziwego kakao

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Dynię kroimy w kostkę (nie trzeba jej obierać). Wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 2-3 godziny, uważając, aby powidła nie przywarły. Następnego dnia gotujemy jeszcze ½ godziny. W razie potrzeby blendujemy. Jemy od razu albo pasteryzujemy.

Zdjęcie - Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasteryzacja:

Są różne metody pasteryzacji. W każdym wypadku najpierw wyparzamy słoiki i je osuszamy. Następnie wypełniamy je powidłami, zostawiając 1 cm wolnego miejsca i oczyszczamy brzegi. Teraz możecie albo wstawić je do garnka z wodą (do 3/4 wysokości przetworów) albo wybrać metodę pasteryzacji w piekarniku, którą osobiście wolę. Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, układając je na blasze w ten sposób, aby się ze sobą nie stykały. Nastawiamy temperaturę do 130ºC. Pasteryzacja na sucho trwa około 30-40 minut i po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy go i pozostawiamy przetwory w piekarniku na kolejne 30 minut, by wystygły. Po tym czasie, wciąż gorące słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce na blacie do całkowitego ostygnięcia.

Co nieco o fotografii kulinarnej – czyli jak zrobiłam to zdjęcie? Krótki poradnik.

Zdjęcie - Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Standardowo już chciałam podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami dotyczącymi procesu robienia zdjęcia potrawy. Tym razem miałam szczęście, bo fotografowałam przy pięknym, jesiennym słońcu. Nie miałam za bardzo czasu na stylizację, więc wykorzystałam parapet przy oknie – który jest pokryty drewno-podobną okleiną. To on stanowi tutaj główne tło, a z prawej strony pada światło. Nie stosowałam w tym wypadku żądnego dyfuzora (nie był potrzebny), ani odbijających blend. Zależało mi na szybkiej akcji i wyjątkowo robiłam zdjęcie z ręki, bez statywu.

W tle leży szalik zakupiony w Primarku, po prawej ustawiłam kawełek pieńka, który spiłował dla mnie specjalnie mój kochany Tato. Na pieńku stoi wazonik wyszperany za grosze na targu staroci, a w wazoniku igliwie kupione w kwiaciarni (zabijcie, ale nie pamiętam, jak się ono nazywa!) i kilka gałązek zebranych podczas spaceru. Główny bohater, czyli nasza pyszna śliwkowa konfitura, trafił do małego słoiczka, a łyżeczka została niecnie wyniesiona z domu rodzinnego 🙂 Cała stylizacja i sesja zajęły mi w tym wypadku dosłownie kilka minut.

Parametry: ISO 100, f/2.5, 1/100

Mój sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 50 mm f / 1.8 .

Zdjęcie - Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Powidła śliwkowe
11

Powidła śliwkowe

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy
1

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podłużne bułeczki dyniowe
1

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rolada dyniowa z mascarpone

Rolada dyniowa z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią
1

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

food² food²
Food Square

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pudding chia z kiwi
6

Pudding chia z kiwi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni