Halloween. Pomysły na słone przekąski
Dziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :) Halloween Pomysły na słone przekąski
Po słodycze zapraszam do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Pizzeriny z duszkami:Składniki na 3 blaszki (około 25 sztuk)
2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki ciepłej wody
sól
oregano
zioła prowansalskie
dowolne dodatki, żółty ser
czarne oliwki do dekoracji
+ składniki na sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 1 mała cebula, łyżeczka masła, łyżka oliwy z oliwek, przyprawy: sól, pieprz, oregano
Składniki na jajka z pająkami:6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
100 g żółtego sera w kostce
pieprz i sól
czarne oliwki do dekoracji
szczypiorek
paczka krakersów
serek kanapkowy do smarowania
śmietana
Ciasto na pizzeriny przygotowujemy według przepisu. Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju i maśle na złoty kolor. Dodajemy pasatę, sól, pieprz, oregano i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera.
Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
W międzyczasie wycinamy z żółtego sera duszki używając foremki lub małego noża.
Pod koniec pieczenia nakładamy serowe duszki na pizzeriny.
Z kawałków oliwek robimy uśmiechy i oczy.
Kościste krakersyKolejna propozycja to coś dla zapracowanych. Śmietankowy serek kanapkowy przekładamy do miseczki i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Serek powinien być na tyle gęsty, żeby trzymać kształt i na tyle rzadki, żeby dało się go wycisnąć z woreczka.
Serek przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Malujemy kości serkiem na krakersach.
Jajka z pająkamiDo przygotowania jajek z pająkami będzie nam najpierw potrzebna pasta jajeczna. Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
Żółtka kruszymy widelcem na mniejsze kawałki. Na tarce trzemy ser i jedno białko jajka (można wybrać te, których nie udało się ładnie przekroić).
Do sera i potartych jajek dodajemy majonez, pieprz, sól i szczypiorek. Dokładnie mieszamy i nakładamy do wydrążonych połówek jajka.
Dekorujemy czarnymi oliwkami. Halloween Pomysły na słone przekąski
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)