Brownie z pieczonymi burakami
Brownie z pieczonymi burakami upiekłam przypadkiem. Coś piekło się w piekarniku i wrzuciłam kilka buraków owinięte w folię. Z dwóch wyszło pyszne ciasto czekoladowe.
buraki pieczone - 2 szt.
mąka ryżowa, z amarantusa lub inna - 200 g
gorzka czekolada - 1,5
2 łyżki kakao opakowania
cukier kokosowy - 3/4 szklanki
liofilizowane maliny
jaja - 3 szt.
szczypta soli -
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy - 50 ml
soda - 1 łyżeczka
łyżeczka mleka kokosowego z lodówki lub oleju kokosowego
Buraki zetrzeć na tarce lub zblendować.
Czekoladę ( 100 gram) rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja ubić z cukrem kokosowym na puch. Dodać utarte buraki, rozpuszczoną czekoladę i resztę składników.
Piec ciasto w foremce ( moja miała 22x22 cm.) 50 minut w 180 stopniach C.
Wyjąć ciasto i wystudzić. 50 gram czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub stałej części z mleka kokosowego.
Rozsmarować na cieście i pokruszyć liofilizowane maliny.
Moje ciasto nie było wilgotne. Nie miało typowej konsystencji brownie ( mokrego w środku). Po prostu nie dodałam rozpuszczonej czekolady, tylko 4 łyżki kakao.