Chlebek z nadzieniem z pora, cukinii i fety
Nadzienie:
1 młoda cukinia
1 por
100 g fety
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
olej do usmażenia warzyw
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim warzywa. Kiedy warzywa są miękkie dodać sól, pieprz i tymianek.
Po ostygnięciu do farszu dodać pokruszoną fetę.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
ok. 250 ml ciepłej wody
1 paczka drożdży instant (7g)
1 łyżeczka soli
100 g masła
czarnuszka do posypania ciasta
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać wodę i wyrobić ciasto.
Masło roztopić.
Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część ciasta rozwałkować cienko i posmarować połową roztopionego masła. Następnie ciasto zwinąć jak kopertę.
Drugą część ciasta także rozwałkować, posmarować masłem. Na środku ułożyć pierwszą część ciasta i zawinąć ją w rozwałkowane ciasto.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć na nim równomiernie farsz, zwinąć w rulon i pokroić na plastry (ok. 3 cm).
Kawałki ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp 180º C.