Chleb piwny na zakwasie z miodem
Piwo z rana jak śmietana! Oczywiście nie zachęcam Was do spożywania alkoholu od świtu, ale proponuję upiec piwny chleb na zakwasie z dodatkiem miodu. Smakuje jak miodzio, palce lizać!
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
- aktywny zakwas żytni - 170 g
- piwa - 300 ml
- miodu - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól i miód. W rondlu podgrzewamy piwo aby było letnie.
2. Do suchych składników stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny. W tym czasie warto składać ciasto po 10 sekund 5 razy co 10 minut.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy podłużny bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb jeszcze 27 minut.