Ciasteczka budyniowe - najlepsze

Ciasteczka budyniowe - najlepsze


Zdjęcie - Ciasteczka budyniowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś przepis na jedne z lepszych ciasteczek. My je uwielbiamy, były na blogu już kilka razy. Kruche, pyszne z delikatnym smakiem budyniu śmietankowego, jak przełożymy je powidłem lub marmoladą są rewelacyjne. Mają jedną wadę, szybciutko znikają. Ja je zrobiłam wieczorem i na drugi dzień ciasteczek nie było. Są idealne na Święta, możemy włożyć do puszki i poleżą spokojnie około tygodnia. Dla nas są najlepsze :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • powidła śliwkowe lub marmolada do przełożenia



1. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, proszek budyniowy i posiekane masło, robimy na środku dołeczek i dajemy żółtka oraz całe jajko. Wszystko zagniatamy. ma powstać gładkie, miękkie ciasto.
2. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, pierwszą część musimy rozwałkować na około 3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka (pamiętajmy, że jak wykrawamy dół cały, a górę z dziurką, żeby wykroić tyle samo ciasteczek).
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 10-12 minut. Do zrumienienia się, studzimy na kratce. Tak samo robimy z pozostałym ciastem.
4. Jak ciasteczka ostudzą się przekładamy powidłem lub marmoladą i posypujemy cukrem pudrem (u mnie zniknęły nawet nie posypane, udało mi się posypać cukrem tylko te które wzięłam do zdjęcia :-)). Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasteczka budyniowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka budyniowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka budyniowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka budyniowe - najlepsze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów