Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
Pyszny, aromatyczny, lekko pikantny por duszony z czerwoną papryką. Smaczny, kolorowy dodatek obiadowy i kolacyjny do porcji białka w I i II fazie diety. Warzywa w trakcie diety jemy bez ograniczeń, także porcja warzywna dowolna. Minimalna ilość to 1 szklanka. Danie jest przygotowane wg wymogów diety bez grama tłuszczu. Poza dietą oczawiście cebulkę zeszklij na 2 łyżkach oleju.
Sładniki na około 2 porcje:
2 pory
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm kawałek imbiru
sól, pieprz
1/2 łyżeczka curry
1 łyżka octu balsamicznego
około 1 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- na patelnię wlać 4-5 łyżek bulionu, zagotować, następnie dodać obraną pokrojną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach i starty na tarce imbir. Dusić mieszając, a gdy bulion zanadto odparuje dodać kolejną łyżkę. Gdy cebula zmięknie dodać obraną paprykę pokrojoną w kostkę, dolać kolejną porcję bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut
- dodać pokrojony w krążki por, wlać resztę bulionu i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Dosmaczyć solą, pieprzem, curry i octem balsamicznym
- podałam z filetem kurczaka duszonym na parze (przepis tutaj) i białą kaszą gryczaną