Tort Piernikowy
W moim kalendarzu święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Ja, planuję posiłki już wiele tygodni naprzód eksperymentuję z przepisami, zazwyczaj słodkimi.
Już wiele przepisów za mną, ale tym razem pomyślałam o czymś ekstra, właśnie o torcie piernikowym.
Dwa blaty piernikowe, masa to serek mascarpone wymieszany koniecznie z miodem i z domowymi powidłami śliwkowymi.
Na górze polewa z gorzkiej czekolady, która ładnie zastyga, bo jest z dodatkiem żelatyny.
Bardzo zachęcam do przetestowania mojego przepisu, zwłaszcza jeśli jesteś wielbicielem piernika.
A oto moje inne propozycja na Święta:
Forma: okrągła o średnicy 20 cm
Składniki:
Ciasto piernikowe:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
1 1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
3 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
Masa:
500 g serka mascarpone
1/3 szklanki miodu
1/2 szklanki powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła/ oleju kokosowego
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1/3 szklanki kremówki
1 łyżka żelatyny
50 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe:
- Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Odstaw.
- W rondelku podgrzej masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia się składników. Przelewamy w miseczki i dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Przelewamy mieszankę do miski z mąką i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
- Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Po ostudzeniu ciasta dzielimy je na dwa blaty.
Masa:
- Wszystkie składniki na masę wymieszaj (najwygodniej mikserem) i posmakuj. Czasami trzeba bardziej dosłodzić. Ogólnie masa jest raczej winna, lekko kwaskowata.
- Masą przekładamy ciasto, dokładnie wyrównujemy boki i przekładamy do lodówki.
Polewa czekoladowa:
Najlepiej przygotować ją, gdy tort będzie już schłodzony (około 2 h w lodówce).
- W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.
- W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Lekko studzimy polewę i polewamy nią tort.
- Dodatkowo można udekorować tort bitą śmietaną oraz gotowymi pierniczkami.