Tort Piernikowy

Tort Piernikowy

W moim kalendarzu święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Ja, planuję posiłki już wiele tygodni naprzód eksperymentuję z przepisami, zazwyczaj słodkimi.

Już wiele przepisów za mną, ale tym razem pomyślałam o czymś ekstra, właśnie o torcie piernikowym.

Dwa blaty piernikowe, masa to serek mascarpone wymieszany koniecznie z miodem i z domowymi powidłami śliwkowymi.

Na górze polewa z gorzkiej czekolady, która ładnie zastyga, bo jest z dodatkiem żelatyny.

Bardzo zachęcam do przetestowania mojego przepisu, zwłaszcza jeśli jesteś wielbicielem piernika.

A oto moje inne propozycja na Święta:

Piernik na ostatnią chwilę

Piernik staropolski

Piernik z masą marcepanową

Zdjęcie - Tort Piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort Piernikowy

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto piernikowe:

200 g mąki pszennej

200 g cukru

1 1/2 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

2 łyżki kakao

2 łyżki przyprawy piernikowej

3 łyżki miodu

250 ml mleka

3 jajka

Masa:

500 g serka mascarpone

1/3 szklanki miodu

1/2 szklanki powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

3 łyżki masła/ oleju kokosowego

4 łyżki kakao

3 łyżki cukru

1/3 szklanki kremówki

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Odstaw.
  3. W rondelku podgrzej masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia się składników. Przelewamy w miseczki i dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy. Przelewamy mieszankę do miski z mąką i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
  4. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. Po ostudzeniu ciasta dzielimy je na dwa blaty.

Masa:

  1. Wszystkie składniki na masę wymieszaj (najwygodniej mikserem) i posmakuj. Czasami trzeba bardziej dosłodzić. Ogólnie masa jest raczej winna, lekko kwaskowata.
  2. Masą przekładamy ciasto, dokładnie wyrównujemy boki i przekładamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:

Najlepiej przygotować ją, gdy tort będzie już schłodzony (około 2 h w lodówce).

  1. W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i ładnie połączy.
  2. W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Lekko studzimy polewę i polewamy nią tort.
  4. Dodatkowo można udekorować tort bitą śmietaną oraz gotowymi pierniczkami.

Zdjęcie - Tort Piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort Piernikowy

Zdjęcie - Tort Piernikowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tort Piernikowy

Kategorie przepisów