Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Danie jest dietetyczne i lekkostrawne, a przygotowanie szybkie i bardzo proste, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Gotowanie na parze jest najzdrowsza formą obróbki termicznej. Produkty przygotowane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas tradycyjnego gotowania.
Tak przygotowany filet nie zawiera szkodliwych tłuszczów, jest idealny dla małych dzieci, osób z dolegliwościami żołądkowymi i będących na diecie.
Delikatne mięso kurczaka świetnie komponuje się z warzywami, surówkami i jako składnik sałatek, zatem idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm.
Pierwsze 4 dni diety to dania przygotowane bez grama tłuszczu, dlatego parownik bambusowy bardzo się przyda. Wystarczy parę przypraw i ziół, a obiad będzie smakował znakomicie.
Temat diety powrócił, tym razem w jesiennym wydaniu. W tym tygodniu wrzucę kilka nowych przepisów idealnie dostosowanych do wymogów diety. Przy obecnej mnogości warzyw dieta jest bardzo łatwa i przyjemna do przeprowadzenia.
Wakacyjne wojaże, hotelowe menu pewnie nie tylko u mnie poskutkowały dodatkowym balastem kilku kilogramów (u mnie 2 kg). Skasowałam je już po 2 dniach diety. Sama nie mogłam uwierzyć, że tak szybko się zadziało.
Nie znasz diety, a chcesz zdrowo schudnąć? O założeniach diety przeczytasz tutaj.
O moich doświadczeniach z dietą przeczytasz tutaj.
Cały tygodniowy jadłospis prezentowałam (wersja zimowa) tutaj. Na koniec tygodnia przedstawię tygodniowy jadłospis, bardzo na czasie, bo w wydaniu jesiennym. Zapraszam zainteresowanych do przeczytania i po nowe inspiracje!
Składniki na 4 porcje:
480 g filetu z kurczaka (4x120 g)
sól, pieprz
czerwona słodka papryka
curry
rozmaryn
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
Wykonanie:
- filety z kurczaka opłucz, wysusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój pod skosem na pół, tak, by otrzymać 4 porcje
- filety skrop octem jabłkowym, oprósz przyprawami i odłóż przynajmniej na 30 minut
- sitko wyłóż pergaminem, następnie ułóż kawałki kurczaka
- wlej 1 szklankę wody do woka (dodaj świeżch ziół - mięso zyska piękny aromat) i ustaw sitko tak by nie dotykało lustra wody
- gotuj około 15-20 minut. Czas parowania zależy od wielkości kawałków mięsa
- podałam z białą kaszą gryczaną i porem duszonym z czerwoną papryką
uwagi: poza dietą filety kurczaka potraktuj olejem i przyprawami. Jedzenie bez tłuszczu to bardzo kiepski pomysł, ponieważ tłuszcz potrzebny jest do życia każdej komórce naszego ciała. Dieta jest specjalnie zbilansowana i po 4 dniach bez grama tłuszczu następują 3 dni pełne zdrowych tłuszczy.