Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Przeglądając zapisane robocze posty i widząc za oknem dzisiejszą aurę (brrr) nie mogłam postąpić inaczej. Wybrałam ten słoneczny makaron, który w towarzystwie pomidorków, rozgrzewa samym widokiem. Przenosi nas do odległych krajów, gdzie słońce świeci znacznie dłużej. Z utęsknieniem wspominam chwile spędzone we Włoszech. Już tęsknię za latem...
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti, bucatini lub innego ulubionego,
- 250 g świeżego szpinaku,
- 200 g serka mascarpone,
- 200 g piersi kurczaka,
- oliwa,
- sól, pieprz, chili
- pomidorki koktajlowe do dekoracji.
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć kurczaka pokrojonego w paski, posolić i doprawić papryką i pieprzem. Wrzucić umyty szpinak. Chwilę dusić i dodać porcjami serek mascarpone. Całość wymieszać i gotować chwilę. Doprawić. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. W międzyczasie ugotować al dente makaron. Nie płukać. Dodać go do sosu, wymieszać i podawać z pomidorkami koktajlowymi.