Pałki z kurczaka w paprykowej panierce

Pałki z kurczaka w paprykowej panierce

Tak byłam ciekawa jak smakuje kurczak w panierce zaproponowany przez Anię z "Wszystko smaczne", że musiałam go zrobić i nie żałuję, bo wyszedł super! Podałam go z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach prowansalskich i cała rodzinka zajadała się, aż im się uszy trzęsły, to chyba najlepsza rekomendacja dla tego dania :)

Zdjęcie - Pałki z kurczaka w paprykowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 6-7 średnich podudzi:
  • 6-7 średnich podudzi z kurczaka

Marynata:
  • 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki soli
Panierka:
  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego


Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski. W małej miseczce zmieszać składniki na marynatę i natrzeć nimi dokładnie mięso. Przykryć folią i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie w jednej misce rozbełtać oba jajka, a w drugiej dokładnie wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę, słodką paprykę, ostrą paprykę i czosnek). Zamarynowane pałki obtaczać dobrze najpierw w jajku a potem w mące wymieszanej z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z każdej strony (ok. 5 minut) na złoto, następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.

Zdjęcie - Pałki z kurczaka w paprykowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów