Na każdym moim przyjęciu urodzinowym bezy znikają w tempie błyskawicznym. Zajadają i dzieci i dorośli. Zazwyczaj robię duże bezy - giganty, ale tym razem, ku uciesze dzieci zrobiłam zrobiłam bezy kolorowe.
Kanapki na lato dla fanów czosnku, mozzarelli i rukoli. Użyj do nich bułki typu ciabatta lub kromki grubo krojonego, żytniego pieczywa. Rukola i ocet balsamiczny, będą zdrowym uzupełnieniem całości. Uwielbiam wszystko, co jest na tej kanapce
Niech Was nie zmyli fakt, że głównym składnikiem tych ciasteczek są płatki owsiane – to nie jest fit przekąska. Mają sporo cukru i masła – ale dzięki temu są taaakie pyszne! Jak dla mnie takie ciasteczka owsiane są warte zrobienia sobie dnia wolnego od diety, bo z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to najlepsze tego typu ciastka jakie jadłam.
Dziś mam dla Was przepis na chyba moje ulubione ciacho kokosowe czyli Rafaello na krakersach – bez pieczenia.
Pokazałam je ostatnio krok po kroku na Istastory i wołaliście o przepis!
A więc jest!
Ciasto bardzo łatwe, szybkie i mega smaczne!
Idealnie do zrobienia na weekend – koniecznie spróbujcie!
Żelatynę zalewamy wodą, tak by ją zakryła i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy dodając cukier wg uznania, a następnie mieszamy z żelatyną.
Wrapy, na pewno lubicie, są idealne na przekąskę imprezową i nie tylko. Do środka możemy dodać nasze ulubione składniki i zawsze wyjdą smaczne. U mnie tym razem indyka zamarynowany w oliwie z kurkumą, słodką papryką , oprócz indyka jest rukola, suszone pomidory i zielone oliwki. Pyszne były, dodatkowo można zrobić ulubiony sos.
Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie.
Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę w plasterki. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na 4 części, umyć i posiekać. Włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, dodać szklankę wody. Gotować pod przykryciem ok 10 minut, kilkakrotnie mieszając....
Wymarzył mi się żytniak na zakwasie, ale aby dodać mu trochę lekkości zmieszałam mąkę żytnią z odrobiną pszennej. Do środka przemyciłam też pokrojone drobno brzoskwinie, które przełamały naturalnie kwaskowaty posmak żytnich wypieków. Aromatu dodał tu rozmaryn, który można śmiało zastąpić także tymiankiem. Oba zioła wspaniale komponują się z brzoskwiniami.
Sernik jest genialny w swej prostocie – z gatunku maksimum efektu przy minimalnym nakładzie pracy. (...) Radości potomstwa z powodu obecności limitowanego towaru w spodniej warstwie nie da się opisać.
Śmietanę mieszamy z mąką, a następnie zawiesinę łączymy z zupą, hartując ją wcześniej przez wlanie do niej paru łyżek gorącej zupy. Mieszamy. Następnie wlewamy do całości i szybkimi ruchami znów mieszamy, aby nie powstały grudki...
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Plastry szynki i salami kroimy w kwadraciki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser, wędlinę, czosnek i zieloną cebulkę mieszamy w misce, a następnie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem...