Racuchy na maślance – puszyste i pyszne

Racuchy na maślance – puszyste i pyszne

Racuchy na maślance – puszyste, leciutkie i fantastycznie wyrośnięte. Od drożdżowych różnią się tylko tym, że przygotowuje się je w kilka chwil. W mojej kuchni to taki awaryjny przepis na szybkie śniadanie. Sprawdza się właśnie wtedy, gdy zaspałam, gdy w lodówce pełno, ale dzieci twierdzą, że do jedzenia nic nie ma, albo po prostu, bo racuchy i wszelkie placki na śniadanie są dobre i kropka.

Te racuchy na maślance z wyglądu niemal nie różnią się niczym od moich ukochanych racuchów drożdżowych. W smaku są inne, wiadomo, choćby ze względu na same składniki, ale są naprawdę przepyszne! Same zalety!

Zdjęcie - Racuchy na maślance – puszyste i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlaczego warto przygotować racuchy na maślance

1 – Ciasto wystarczy wymieszać rózgą lub drewnianą łyżką.

2 – Racuchy smaży się bezpośrednio po przygotowaniu ciasta.

3 – Pięknie wyrastają i nie opadają po zdjęciu z patelni, jak to bywa z niektórymi podobnymi plackami.

4 – Nie nasiąkają tłuszczem i nie są tłuste w dotyku.

5 – Utrzymują świeżość przez cały dzień, a nawet dłużej

Jak widać zalet jest sporo. Racuchy nie wymagają wyrastania, leżakowania, pysznie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej i można zabrać je do szkoły lub pracy. Moja rodzina najbardziej lubi je z domowym jogurtem i świeżymi owocami. Koniecznie oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Racuchy na maślance – puszyste i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Racuchy na maślance

Czas Przygotowania 10 min

Czas Gotowania 10 min

Czas Całkowity 20 min

Puszyste i proste do przygotowania racuszki. Bez wyrastania, bez czekania. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe.

Rodzaj Dania: Śniadanie

Kuchnia: Dla Dzieci :

 Ilość porcji: 4 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.

  2. Do maślanki dodaj sodę. Wymieszaj dokładnie.

  3. Po chwili dodaj do maślanki jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.

  4. Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.

  5. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.

  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Zdjęcie - Racuchy na maślance – puszyste i pyszne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów