Racuchy na maślance – puszyste i pyszne
Racuchy na maślance – puszyste, leciutkie i fantastycznie wyrośnięte. Od drożdżowych różnią się tylko tym, że przygotowuje się je w kilka chwil. W mojej kuchni to taki awaryjny przepis na szybkie śniadanie. Sprawdza się właśnie wtedy, gdy zaspałam, gdy w lodówce pełno, ale dzieci twierdzą, że do jedzenia nic nie ma, albo po prostu, bo racuchy i wszelkie placki na śniadanie są dobre i kropka.
Te racuchy na maślance z wyglądu niemal nie różnią się niczym od moich ukochanych racuchów drożdżowych. W smaku są inne, wiadomo, choćby ze względu na same składniki, ale są naprawdę przepyszne! Same zalety!
Dlaczego warto przygotować racuchy na maślance
1 – Ciasto wystarczy wymieszać rózgą lub drewnianą łyżką.
2 – Racuchy smaży się bezpośrednio po przygotowaniu ciasta.
3 – Pięknie wyrastają i nie opadają po zdjęciu z patelni, jak to bywa z niektórymi podobnymi plackami.
4 – Nie nasiąkają tłuszczem i nie są tłuste w dotyku.
5 – Utrzymują świeżość przez cały dzień, a nawet dłużej
Jak widać zalet jest sporo. Racuchy nie wymagają wyrastania, leżakowania, pysznie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej i można zabrać je do szkoły lub pracy. Moja rodzina najbardziej lubi je z domowym jogurtem i świeżymi owocami. Koniecznie oprószone cukrem pudrem.
Racuchy na maślance
Czas Przygotowania 10 min
Czas Gotowania 10 min
Czas Całkowity 20 min
Puszyste i proste do przygotowania racuszki. Bez wyrastania, bez czekania. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe.
Rodzaj Dania: Śniadanie
Kuchnia: Dla Dzieci :
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 225 ml maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml oleju roślinnego do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie krok po kroku
-
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.
-
Do maślanki dodaj sodę. Wymieszaj dokładnie.
-
Po chwili dodaj do maślanki jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
-
Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.
-
Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.
-
Podawaj z ulubionymi dodatkami.